Šta se u našem organizmu dešava ako svakodnevno konzumiramo sladoled? Ovo sigurno niste znali

01.08.2022

04:33

0

Autor: Z.A.S.

Sladoled, verovali ili ne, u određenim okolnostima može da pomogne u izgradnji mišića

Šta se u našem organizmu dešava ako svakodnevno konzumiramo sladoled? Ovo sigurno niste znali
Žena jede sladoled - Copyright Profimedia

Tokom leta, sladoled je mnogima omiljena poslastica, jer osim što je preukusan, takođe i rashlađuje. Ali, da li ste razmišljali o tome šta se u našem organizmu dešava ako ga konzumiramo svakodnevno?

Izgradnja mišića

Verovali ili ne, ali sladoled, u određenim okolnostima, može da pomogne u izgradnji mišića. Džej Kardelio je trener poznatih, a za jedan časopis je rekao da šećeri u sladoledu mogu da pomognu u izgradnji mišića i da sprečavaju razgradnje proteina podsticanjem insulina na veliki skok.

- Sladoled može da bude koristan i do dva sata nakon treninga - smatra on.

Hirurg Kristi Fan veruje da ima istine u tome da je sladoled dobar za oporavak nakon vežbanja, ali upozorava da to ima veze sa intezitetom treninga.

– Ključno pitanje je koliko ste naporno vežbali? Ako ne vežbate dovoljno, a jedete sladoled svaki dan, to se neće dobro odraziti na vašu formu - naveo je Fan.

Pixabay
 

Izbegavajte ovu poslasticu u večernjim časovima

Mišljenje stručnjaka jeste da ovu poslasticu nikako ne treba konzumirati u večernjim časovima. Da hrana bogata zasićenim masnim kiselinama i sa malo vlakana može da dovede do slabijeg kvaliteta sna i noćnih mora, došlo je do zaključka jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu "Journal of Sleep Medicine".

Konzumacija hrane sa visokim sadržajem šećera, naročito noću, može da poremeti kvalitet sna.

Pixabay
 

Negativno utiče na raspoloženje. Ovaj efekat je povezan sa objašnjenjem prethodnog - hrana koja sadrži dosta masti nije idealna opcija za mozak. Više istraživanja otkrilo je pozitivnu korelaciju između hrane sa visokim udelom rafinisanih šećera i oslabljenim funkcijama mozga. 

Dr Eva Selub smatra da može da dođe i do pogoršanja simptoma poremećaja raspoloženja, poput depresije, a o tome je pisala na harvarskom blogu o zdravlju.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike