Lubenica dijeta ima dve faze, a za 15 dana skida pet kilograma. Ima doduše i jednu manu, ali nijedna dijeta nije savršena

26.07.2022

04:15

0

Autor: Z. A.

Nema idealnijeg doba godine za skidanje viška

Lubenica dijeta ima dve faze, a za 15 dana skida pet kilograma. Ima doduše i jednu manu, ali nijedna dijeta nije savršena
pexels-rodnae-productions-8456296 - Copyright Pexels

Leto je idealno godišnje doba za promenu načina ishrane zato što je svuda oko nas razno voće i povrće. A jedna od najprimamljivijih dijeta tokom leta jeste dijeta s lubenicom.


Lubenica može pomoći pri skidanju kilograma, a ako se odlučite za ovu dijetu, najbolje bi bilo da je se pridržavate od devet do 13 dana. Duži plan se sastoji od dve faze.

Prva tri dana jede se samo lubenica. U drugoj se fazi dodaju ostale namirnice, a lubenica se jede kao međuobrok. Druga faza nije restriktivna poput prve i može trajati od šest do deset dana, ali ne sadrži puno ostalih namirnica. S obzirom na to da lubenica sadrži puno vode, možda nećeš imati potrebu da pijete uobičajene količine vode.

Pexels
 
Jelovnik za drugu fazu lubenica dijete

Jelovnik u drugoj fazi dijete: za doručak pojedite činiju ovsenih pahuljica s mlekom i nekoliko kašika kravljeg sira, za međuobrok od dve do tri kriške lubenice, za ručak pileći file, ribu ili nemastan komad govedine, salatu od bilo kog povrća s malo maslinovog ulja i sirćeta, te za večeru od dve do tri kriške lubenice. Vlakna kojima je bogata držaće vas sitima i sprečiti prejedanje.

Iako je lubenica bogata hranjivim materijama i ima malo kalorija, ona ima visok glikemijski indeks. Kod osoba koje su osetljive na podizanje šećera u krvi potrebna je doza opreza i lubenica se mora kombinovati s namirnicama niskoga glikemijskog indeksa. To ne mora biti u istom obroku, ali imajte na umu da bi u narednom obroku trebalo pojesti namirnicu niskog glikemijskog indeksa kako bi se anulirao visoki indeks lubenice.

Pexels
 
Kako lubenica deluje?

Lubenica pomaže u gubitku kilograma zahvaljujući tome što zavarava glad i povoljno deluje na probavni sistem. Osim toga, prirodno je slatka pa može pomoći i kad nastupi kriza za čokoladom ili sladoledom. Idealna je namirnica za najzdraviji način prehrane, ne samo zato što je visokohranjiva i odličnog ukusa, nego i zato što ima malo kalorija. Bogata je vodom pa osvežava, ali i zadovoljava apetit.

Ne opterećuje telo suvišnim kalorijama. U 100 grama sadrži tek 30 kalorija, a istovremeno snabdeva telo s pregršt važnih nutrijenata. Izvanredan je izvor vitamina C. Takođe, dobar je izvor vitamina A, B1 i B6, kao i minerala kalijuma i magnezijuma. Jedna šolja lubenice osigurava 24 odsto dnevnih potreba za vitaminom C. Posebno je vredna zbog sadržaja karotenoidnog pigmenta likopena, dvostruko snažnijeg antioksidanta od beta-karotena.

Pexels
 
Lubenica nije voće i nije svemoguća

Inače, tek da znate, lubenica nije voće. Povrće je svaka struktura koja nastaje iz drugih delova biljke. Prema tome, kad se kaže da se jede povrće, onda se misli na lišće biljaka, njihove stabljike, korenje i gomolje. Po toj definiciji, lubenica je povrće.

Prednosti dijete:

  • Lako je ublažiti glad tako što ćete jesti velike količine lubenice
  • Rezultati su vidljivi u kratkom roku
  • Detoksikacija - izbacivanje toksina

Nedostaci dijete:

  • Nije dopuštena dijabetičarima, osobama s bubrežnim i urinarnim problemima
  • Gubite na težini ne zbog sagorevanja masnog tkiva, nego zbog izbacivanja vode
  • Velika verovatnoća za jo-jo efekat ako se nakon dijete vratite na prvobitni režim ishrane.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike