Profesor psihologije otkriva: Postavite sebi jedno pitanje i sva vrata će vam se otvoriti

04.07.2022

21:37

0

Autor: Z. A.

Jedna obična reč čini veliku razliku

Profesor psihologije otkriva: Postavite sebi jedno pitanje i sva vrata će vam se otvoriti
Pexels

U današnjem svetu pažnju često usmeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području „nemam i ne mogu“. „Imam i mogu“ toliko je lekovitije je od „nemam i ne mogu“, a jedno „hvala“ učiniće čudo za vaš život i to nemojte da zaboravite.

Važnost zahvalnosti prepoznata je još u antičkom dobu kad se na nju gledalo kao na vrlinu – kaže profesor psihologije Iva Maksimović i dodaje:

– Da su antički ljudi bili u pravu kad su zahvalnost proglasili važnom vrlinom, potvrđuje i neuronauka. Rezultati neuronaučnih istraživanja potvrdili su da, kad se želimo da se osećamo dobro, najvažnije pitanje koje sebi treba da postavimo jeste: „Na čemu danas mogu biti zahvalan?“

Pexels
 

Kaže da postavljajući sebi pitanje „Na čemu danas mogu biti zahvalan/na?“ podstičemo mozak da počne da traga za pozitivnim iskustvima.“ Već pokretanje ove pozitivne potrage dovodi do lučenja hormona sreće, zbog čega ćemo se osećati dobro bez obzira na rezultat pretrage. Dodatno, ukoliko se pretraga završi osećajem zahvalnosti, u našem mozgu se luči još jedan hormon koji nam podiže raspoloženje i nivo energije. Lučenje ta dva hormona imaće niz dobrobiti na našu psihu, a tako i na naše zdravlje – kaže prof. Maksimović za atma.hr.

Objašnjava da će se, kad smo srećni, dobro raspoloženi i s dovoljno energije, javiti i osećaj samopouzdanja, te ćemo se lakše nositi sa životnim izazovima. Takođe, manji broj situacija doživljavaćemo stresnim, a to će se pozitivno odraziti na imunitet.

– Ako sebi ovo čarobno pitanje postavite pre spavanja, automatski ćete smanjiti dozu briga, koje su jedan od glavnih krivaca zašto ne možemo zaspati. Dobićete dozu hormona sreće koji će olakšati uspavljivanje - objašnjava Maksimović.

Pexels
 

Zahvalnost opisuje kao pozitivan osećaj koji spontano doživimo prema drugim ljudima koji nam pomognu da dođemo do, za nas, dobrih rešenja, u situacijama u kojima se osećamo nemoćni da sami uspešno rešimo problem.

– U novije vreme zahvalnost je postala fokus istraživanja i u psihologiji gde se proučavaju njeni psihološki efekti kako na nas same, tako i na odnose koje ostvarujemo sa drugim ljudima. Međutim, zahvalnost ne osećamo samo prema drugim ljudima, nego i prema životnim okolnostima, odnosno, zavisno od verovanja, prema bogu, svemiru ili slučajnosti koje su se odigrale u našu korist - kaže psiholog.

Dodaje da je za razliku od, na primer, straha, koji spada u osnovne emocije, zahvalnost složena emocija, a to znači da je mešavina dve ili više osnovnih emocija (npr. sreće i olakšanja). Takođe, značajno je pod uticajem našeg razmišljanja kad je namerno izazovemo razmišljajući o svim divnim ljudima koji su deo naših života i prisećajući se svih lepih stvari koje smo doživeli.

Pexels
 

– Osećaj zahvalnosti pozitivno će se odraziti ne samo na nas, nego i na naše odnose s drugim ljudima. Kad drugom čoveku ukažete na to da ste primetili njegovu dobru nameru jednim jednostavnim hvala, zapravo i sebe i njega ispunite hormonom sreće, i tako brže gradite međusobno poverenje, koje će i buduće susrete učiniti pozitivnim – ističe Maksimović.

Također, dodaje da iskazivanjem zahvalnosti drugom čoveku i vi počinjete još više uživati u vašem odnosu, i tako oko njega stvarate čarobni krug koji vas štiti od konflikata i nerazumevanja, zaključuje psiholog.

Dnevnik zahvalnosti

Prije spavanja zapišite sve na čemu ste zahvalni tog dana jer ćete se tako dvostruko ispuniti zahvalnošću (mišlju i pisanom reči), a dobro će vam doći u onim danima kad će vam se činiti da nemate na čemu biti zahvalni.

„Imam i mogu“ lekovitije je od „nemam i ne mogu“

U današnjem svetu pažnju često usmeravamo na ono što nam nedostaje i tako ostajemo zarobljeni na području „nemam i ne mogu”. Stoga je važno više puta dnevno udahnuti i na trenutak se prisjetiti svega što imamo, te preći u područje „imam i mogu“, ističe Maksimović.

Popravlja i najlošiji dan

Prisetite se da sam proces razmišljanja o tome na čemu ste zahvalni podstiče lučenje hormona sreće, čak i kad upravo doživljavate jedan od onih dana koje što pre želite da zaboravite.

Pexels
 
Svaki dan je prilika

Jednom kad ste osvestili i iskusili sve dobrobiti zahvalnosti, neka svaki novi dan bude i nova prilika da sebe, a i druge preplavite zahvalnošću.

Važno je zahvaliti se…

Glasno, jasno i jednostavno izrecite drugom čoveku na čemu ste mu zahvalni i zbog čega, savetuje Maksimović.

Hvala se pokazuje celim telom

Zahvalnost izrecite celim svojim telom i glasom kako bi reč „hvala“ zaista ispunila srećom i vas i drugog čoveka.

Profimedia
 
Primećujte ljude koji vas okružuju

Primetite druge ljude koji vam prilaze s pozitivnom namerom, bilo da su to vaši bližnji koji su pohvalili vaš današnji izgled, ili stranac koji vam se osmjehnuo i pridržao vrata na izlasku iz prostorije.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi