Nauka potvrdila: Za zdravlje je važan vedar supružnik

26.10.2020

12:17 >> 18:57

0

Zanimljivo istraživanje obuhvatilo 2.000 parova starijih od 50

Nauka potvrdila: Za zdravlje je važan vedar supružnik
Copyright Pexels

Sada je i nauka potvrdila da nije lako sa mračnjacima i da oni loše utiču na naše zdravlje. Kada je supruga vedra, nasmejana i puna optimizma, muž je zdraviji, a to važi i u obrnutom slučaju.

Stručnjaci sa Univerziteta u Mičigenu potvrdili su da je generalno važno kakva klima vlada u porodici jer od nje zavisi ne samo bračna sreća, nego i zdravstveno stanje supružnika.

Naime, u ovom istraživanju bilo je obuhvaćeno 2.000 parova starijih od 50 godina koji su odgovarali na pitanja koliko su zadovoljni kvalitetom života, da li boluju od povišenog krvnog pritiska, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti, zatim koliko su fizički aktivni, da li vežbaju i mogu li bez problema da izvršavaju svakodnevne obaveze.

Najpre su utvrdili njihove navike, odnos prema sebi, mogućnost i volja da se izvršavaju svakodnevni zadaci, zavirili su u njihove zdravstvene kartone, a potom sve to pokušali da povežu sa strukturom ličnosti partnera, pre svega iz ugla sklonosti optimizmu ili pesimizmu.

Možda vas zanima i: 3 potpuno neočekivana saveta za zdravlje kostiju

Tako su istraživanja pokazala da su ispitanici, čiji su bračni drugovi vedrijeg karaktera, bili zdraviji, više su se bavili sobom i češće su vežbali. A to se dovelo u vezu sa tim da su imali veću podršku od partnera, te ih inspirisali da vode računa o zdravlju.

Istovremeno, u porodičnom okruženju gde je lošija klima, veće su šanse da supružnici konzumiraju nezdravu hranu, piju i puše više od granica normale. Sporan je bio i odnos prema dugoročnim planovima jer oni koji su u braku za mrzovoljnim ljudima i pesimistima, kao i osobama sklonim promenama raspoloženja, nije mogla da iznese nijednu želju, ambiciju ili cilj za budućnost.

Saznaj više:

Loše navike: Pet stvari koje su štetne koliko i pušenje

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike