Šta će se desiti ako pojedete više od 20 trešanja?

26.06.2022

20:54

0

Autor: 24sedam

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka

Šta će se desiti ako pojedete više od 20 trešanja?
rita-seneca-955viUSNQP4-unsplash - Copyright Unsplash

Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka, ali da li je dobro pojesti preko 20?

Kažu da jedno vuče drugo i zaista se čini da kada počnemo da ih jedemo više ne možemo da stanemo, ali stručnjaci upozoravaju da ne treba preterivati i jesti previše trešanja odjednom jer mogu da deluju laksativno i da izazovu loše varenje.

Zbog toga je najbolje držati se preporučene dnevne doze od oko 150 g, što odgovara količini od oko 20 trešanja. Trešnje su dobar izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K i minerala kalijuma, kalcijuma, gvožđa, bakra, mangana, magnezijuma, fosfora i cinka.

Pored toga, sadrže dijetetska vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku i vinsku) i neke proteine i ugljene hidrate.

Crvenu boju trešanja dobijaju antocijanini i druge fenolne supstance sa antioksidativnim i antiejdžing dejstvom. Pored toga, antocijanini imaju analgetičko i antiinflamatorno dejstvo i stoga su veoma efikasni kod artritisa.

Pexels
 

Antocijanini i proantocijanidini iz trešanja pomažu u suzbijanju simptoma astme i alergija, stimulišu proizvodnju kolagena i ublažavaju upale mišića i grčeve u mišićima, pa se sok od višnje pokazao veoma korisnim za sportiste, koji mogu da ublaže bolove u mišićima nakon trčanja i drugih intenzivnih aktivnosti.

Trešnje sadrže levulozu, šećer sa niskim glikemijskim indeksom koji naš organizam polako apsorbuje, zbog čega je ovo voće veoma pogodno za dijabetičare. Osim što ih stavljate u usta jednu za drugom, možete ih koristiti i za pripremu sokova, sladoleda, voćnih salata i osvežavajućih kolača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike