Ovo je šest bitnih stvari koje treba da uradite u svojim 20-im kako bi vam život u 50-im bio bajka

22.06.2022

18:51

0

Autor: D. R.

U svojoj mladosti bi svaki čovek trebalo da uradi određene stvari kako bi sebi osigurao bolji i uređeniji život u budućnosti

Ovo je šest bitnih stvari koje treba da uradite u svojim 20-im kako bi vam život u 50-im bio bajka
Kako da se na putu osećate kao kod kuće - Copyright Unsplash

Način na koji oblikujete svoj život u dvadesetim, odrediće kurs za ostatak vašeg životnog putovanja.  Ako imate više od 20 godina i to je u redu. Nastavite da čitate jer i vi možete da koristite ove informacije.

Neko ko ima 50 godina bi vam najradije rekao da bi pre tri decenije voleo da je imao nekoga mudrog ko bi mu preneo ove jednostavne savete

Vi ste sada mlada odrasla osoba i osećate se kao da možete odložiti određene stvari; na kraju krajeva, tek ste u dvadesetim i imate 40 godina da brinete o penziji. Imate dovoljno vremena da se uozbiljite u vezi sa kupovinom kuće, podizanjem porodice, svim onim stvarima koje će se dešavati tek u vašim 30-im i 40-im.

Unsplash
 

Vreme da se uozbiljite je sad! Jednog dana imate 20 i nešto, a sledećeg imate 50 i nešto i penzija je odmah iza ugla. Iskustva starijih kažu da ovo prođe za tren oka.

Trenutno ste u svojim 20-im i još uvek sazrevate, ali postoji šest stvari koje treba da uradite u sada da biste učinili život boljim kada dođete u pedesete.

1. Jedna od najvažnijih stvari koje treba naučiti i uraditi je budžet

Da, napravite budžet i držite ga se; uključite i stavku za penziju. Napravite uštede za hitne slučajeve kao što su kvarovi na vašem automobilu, pokvaren grejač za bojler, totalni kvar veš-mašine.

2. Plan za penzionisanje

Da, imate samo 20 godina, ali sada je vreme da počnete da planirate i brinete se za penziju. Morate shvatiti da će cene roba i usluga tokom godina rasti. Ono što danas košta 200 dinara koštaće 1000 ili možda i više za 40 godina. Započnite danas, dodajte minimalno 6 odsto svoje bruto plate na svaki period plaćanja. Iskreno, u dvadesetim godinama kada ste slobodni, bez hipoteke, trebalo bi da doprinesete 2 do 3 puta više.

Unsplash
 

3. Obratite pažnju na svoje zdravlje

Da, da znamo da imate tek 20 godina. Naučite da se hranite zdravo, odvojite vreme za vežbanje svaki dan. Kada kažemo vežbanje svaki dan - podelite to na dane u nedelji: ponedeljak – šetnja, utorak – kardio, sreda – tonirajte mišiće. Dokazano je da redovno vežbanje, čak i nešto jednostavno kao što je istezanje, smanjuje stres. Ovo je važno ne samo za vaše fizičko zdravlje, već i za vaše mentalno zdravlje.

4. Razvijte pravi mentalni stav

Vaš stav ima mnogo veze sa vašim pristupom životu. Pozitivan, srećan mentalni stav će vam pomoći da prebrodite teška vremena. Tako je lako upasti u zamku sažaljevanja sebe ako nemate pozitivan pogled na život. Ta zamka i negativan mentalni stav će dovesti do depresije i anksioznosti kasnije u životu.

5. Budite zadovoljni onim što imate, iako to ne znači da ne možete želeti više

Evo šta treba da zapamtite - postoji razlika između želje i potrebe. Bez obzira na to šta ljudi kažu, ne morate imati šestocifren prihod da biste bili srećni. Ako volite posao koji radite, imate krov nad glavom, hranu na trpezi, onda imate razloga da budete srećni, budite ponosni na to.

Pexels
 

6. Bavite se stvarima u životu koje biste želeli da radite

Naučite da kuvate ili plešete, nastavite školovanje, kupite kuću i napišite roman. Što više ravnoteže možete da unesete u svoj život u svojim 20-im godinama, to će biti uravnoteženije vaše 50-te i dalje.

Zaključak

U našim 20-ima svi mislimo da imamo dovoljno vremena, a to je zato što još uvek sazrevamo; ali ako preduzmete šest gore navedenih koraka i unesete ih u svoj život sada, kada dostignete 50-te, život će vam biti lakši i uravnoteženiji.

Zašto je važno biti uravnotežen? Ravnoteža donosi sreću i harmoniju što je važno za mentalno zdravlje. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike