Ženama je uvek hladnije nego muškarcima, a za to postoji nekoliko razloga

16.06.2023

06:40

0

Telesna temperatura žena je uvek viša od telesne temperature muškaraca

Ženama je uvek hladnije nego muškarcima, a za to postoji nekoliko razloga
Žena se smrzava u krevetu - Copyright Profimedia

Da li ste nekada primetili da je ženama uglavnom uvek hladnije nego muškarcima? Postoji prilično jednostavan razlog zbog čega je to tako.

Medicinska škola Univerziteta "Merilend" je sprovela istraživanje koje je potvrdilo da je telesna temperatura žena uvek viša od telesne temperature muškaraca. Odmah ćemo vam reći da, ukoliko ste pomislili da bi zbog ovoga ženama trebalo da bude toplije, grešite. Naime, hladan vazduh je toplom telu još hladniji, a sve zbog viška temperature kada je telo navuknuto da mu bude toplo.

Profimedia
 

Ukoliko žena koristi antibebi pilule, temperatura tela je još viša, obzirom na to da su u pitanju hormonske pilule, a hormoni, iako mi to ne primećujemo, utiču na temperaturu tela.

Naime, čak i kada imaju identičnu kilažu, žene imaju manje mišićne mase od muškaraca, a mišići stvaraju više toplote nego što to radi telesna mast i na taj način doprinose dobrom funkcionisanju metabolizma.

Hormonalni status takođe utiče na to što žene i muškarci imaju različite temperature tela.

Temperaturi tela i kože doprinose ženski estrogen i progesteron i to tako što estrogen širi krvne sudove na rukama i nogama, a veći deo toplote se kod žena zapravo troši zbog toga. Sa druge strane, progesteron može da izazove suženje krvnih sudova na koži, a to znači da bi u neka područja u telu moglo da teče manje krvi, da bi neki unutrašnji organi bili topliji.

Profimedia
 

U zavisnosti od ciklusa, hormonalni status kod žena se, tokom meseca, menja, a hormoni su krivci za to što su ženama uši, stopala i šake hladnije u odnosu na ostatak tela.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike