Još je živa tetka iz Crvenke: Ova suluda praznoverja o menstruaciji i dalje postoje širom sveta

27.05.2022

18:19

0

Magijsko mišljenje i dalje postoji, pa je žena koja ima menstruaciju „nečisti ubica muškaraca, biljaka i životinja“

Još je živa tetka iz Crvenke: Ova suluda praznoverja o menstruaciji i dalje postoje širom sveta
pexels-cottonbro-8746734 - Copyright Pexels

Oko polovinu stanovnika ove naše planete Zemlje čine žene, što znači da polovina sveta svakoga meseca krvari, bar tokom reproduktivnog perioda, a bez te krvi života nema.


Dok u nekim zemljama menjaju zakone i ženi u tom periodu, posebno ukoliko ima bolne menstruacije, daju slobodni dani, uloške i tampone dobijaju besplatno ili pak bez PDV-a – dotle je u nekim drugim delovima sveta svest o ženskom mesečnom cilusu na nivou magijskog razmišljanja.

Ni mi nismo izuzetak, ali odavno valjada žene ne govore da im je „stigla tetka iz Crvenke“ ili „tetka u crvenom mercedesu“ kad dobiju menstruaciju.

I ne samo to, u nekim krajevima Srbije jošte živi verovanje da je žena tokom krvarenja „nečista“, te da u tom periodu ne bi trebalo da odlazi u crkvu niti da posećuje bebu tokom prvih 40 dana njenog života jer „beba može da dobije osip“...
Da ne pominjemo bapska uverenja da žena tokom ciklusa ne bi trebalo da se kupa!?!?

Pixabay
 

Iako žena tokom ciklusa jeste osetljivija, pa depilacija jače boli, farba slabije „prima“, zamislite da vam ukućani kad dobijete menstruaciju kažu da morate da idete u neku šupu s minimalnim higijenskim uslovima i da tamo ostanete sve dok krvarite - bez uložaka ili tople vode...

E takva verovanja zaista još žive u nekim delovima sveta, gde je menstruacija veći bauk nego na ovim prostorima.

Profimedia
 

A najluđa praznoverja u vezi s menstruacijom sakupila je ekipa sa „Helloclue“ i sastavila spisak, a mi smo pronašli još neka čudna shvatanja mesečnog ciklusa širom sveta.

U delovima Indonezije, Indije, Nepala i u nekim nigerijskim plemenima devojke i žene se izbacuju iz domova tokom menstruacije i često moraju spavati u štalama. U Nepalu je poslednjih godina nekoliko njih izgubilo život, najčešće zbog udisanja dima, nakon što su pokušale da se zagreju paleći vatru.

Već pomenuto isključivanje sa verskih mesta i obreda tokom menstruacije postoji u mnogim delovima Azije, uključujući pretežno hinduističku Indiju i budističke zajednice Japana i Kine. Muslimankama po celom svetu brani se ulazak u džamije ili učestvovanje u molitvama tokom menstruacije. Pre koju godinu je učenicama iz Gane bilo je zabranjeno da pređu reku dok su imale menstruaciju, a zabranu je navodno odredio lokalni bog reke.

Takođe, ona ovdašnja bapska uverenja živa su od Indije i Izraela do još nekoliko evropskih i južnoameričkih zemalja, pa se ženama govori da se ne kupaju ili peru kosu tokom menstruacije jer će se razboleti ili postati neplodne.

Često se ženama savetuje da se ne šišaju i ne farbaju kosu za vreme menstruacije, nekima se savetuje da se ne depiliraju jer bi im dlaka mogla brže rasti, dok se drugima govori da ne seku ili ne lakiraju nokte.

Indija ima još jedno suludo praznoverje, kome će malo ko doskočiti. Ako dobijete menstruaciju, morate se kompletno oprati celi, uključujući i kosu.

Ženama koje imaju menstruaciju u mnogim konzervativnim mestima sveta ne dopušta se da izlaze i imaju bilo kakav kontakt sa dečacima i muškarcima. Ortodoksni judaizam brani ženama kontakt sa muškarcima tokom menstruacije na kraju koje moraju obaviti obredno kupanje.

U Poljskoj postoji praznoverje da žena, ako ima seks s partnerom za vreme menstruacije, može ga, ni više ni manje nego – ubiti, a to uverenje živi i u Ruandi.

Delovi Rumunije, Indije, Italije, ali i još nekolicine drugih zemalja, vlasnici su predrasude da će žena koja ima menstruaciju pokvariti biljku ili čak i hranu čim ih dotakne. Veruje se da će biljke umreti brže nego inače, a hrana brže istruliti. Neverovatno.

Profimedia
 

U Indiji čak postoje verovanja da će krastavci koje takne žena u menstruaciji početi da trule, dok druge veruju da one mogu usiriti puter i pavlaku ili pokvariti majonez. Neki veruju da se testo za hleb koje je dotakla žena koja ima menstruaciju neće dići.

Recimo, u Japanu se ne dopušta ženskim suši kuvarima da rade kad imaju menstruaciju jer žene imaju preveliki disbalans u ukusu i neće znati da umotaju ribe i povrće u alge uz svu pomoć svih sušefova koji mogu probati jelo!

U Maleziji je bolje da operete iskorišćene uloške pre bacanja u smeće jer bi vam mogli doći duhovi u kuću i progoniti vas zbog toga.

Pexels
 

Neke kulture brane ženama s menstruacijom da dodiruju biljke, cveće ili hodaju kroz useve jer bi mogli uvenuti. U Indiji se ženama ponegde govori da tokom menstruacije ne dodiruju ili zalivaju biljke koje se smatraju svetim, poput bosiljka.

Neke kulture veruju da će neke životinje, poput pasa i konja, dodir sa ženom koja ima menstruaciju uznemiriti. U delovima Indije i Nepala devojke koje imaju menstruaciju ne smeju da taknu krave koje se u hinduizmu smatraju svetim.
U nekim plemenima Ugande ženama se brani da piju kravlje mleko zbog verovanja da bi time mogle zaraziti celo krdo.

Vežbanje ili bavljenje sportom, prema nekim verovanjima, može biti štetno po menstrualni ciklus žene i njeno telo. Kineska plivačka zvezda Fu Janhui je 2016. godine otkrila da je na turniru na Olimpijadi u Riju imala menstruaciju, čime je razbila veliki tabu i izazvala opštu raspravu u Kini.

Profimedia
 

Devojke se često upozoravaju da bi korišćenjem tampona mogle oštetiti himen, a to bi ih u nekim konzervativnim društvima moglo osramotiti, navodi se u prilogu udruženja Tomson Rojters.

Za kraj ostaje velika Amerika i njena najzabačenija (a možda i ne baš tako zabačena?) praznoverja koja se mogu naći između Atlantika i Tihog okeana.
Tamo postoji savet: nemojte kampovati ako idete u Ameriku, medvedi njuše krv posebno dobro i jako, pa bi menstruacija mogla postati deal breaker kad je reč o životu ili smrti. Od vukova i ostalih divljih zveri ste sigurni, valjda.

Nadamo se će u budućnosti ova praznoverja biti sve praznija i praznija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike