Dermatolozi upozoravaju gde najčešće grešimo kada je reč o higijeni pupka

27.05.2022

04:20

0

Treba li pupku poseban tretman ili je dovoljno samo da ga peremo dok se tuširamo

Dermatolozi upozoravaju gde najčešće grešimo kada je reč o higijeni pupka
jason-yoder-4g8SDwRbKnk-unsplash - Copyright Unsplash

Gari Goldenberg, dermatolog, kaže da se pupak mora čistiti kao i ostatak tela. Bez obzira je li vaš pupak ispupčen ili uvučen, na njemu se nakuplja prašina, nečistoće i bakterije, a procenjuje se da oko 67 različitih vrsta bakterija živi na području pupka.

Ukoliko vaš pupak nije uvučen, biće jednostavnije oprati ga, ali ako je uvučen, teško je uočiti gde se prljavština nalazi pa je najpametnije pokvasiti peškir i tako ga oprati. Tuširanjem će se oprati nešto prljavštine, ali ne sve. 

Ukoliko se ne pridržavate ovog jednostavnog saveta, znajte da sva prljavština koja ostaje, mrtva koža, tkanine i bakterije mogu uzrokovati neprijatan miris, ali i infekcije, navodi dr Golberg.

Pixabay
 

Takođe, može doći i do stvaranja kamena pupka, koji nastaje kalcifikacijom sebuma i keratina koji izgleda kao kamen. Što se duže zadrži u pupku veće su šanse da će doći do infekcije. Važno je i napomenuti da nije potrebno da dođe do stvaranja kamena kako bi se pupak inficirao, to se može dogoditi i zbog nakupljene prljavštine. 

Koliko često bi trebalo da peremo pupak? 

Ne postoji čvrsto pravilo kako često morate da perete pupak, ali dobro bi bilo jednom ili dvaput nedeljno, navodi dr Ifi Dž. Rodni,  dermatolog.

- Signal da je vreme da operete pupak je ako vidite prljavštinu na njemu, a ona može biti crne boje ili u boji kože. Ako vas nešto svrbi ili iritira na pupku, vreme je za čišćenje - dodaje. 

Kako se zapravo čisti pupak? 

Ovaj deo tela je potrebno nešto drugačije čistiti nego ostatak tela. Evo što savetuje dr Rodni:

- pokvasite štapić za čišćenje šiju blagim sapuom
- nežnim pokretima očistite pupak
- kad izvadite vaticu, ako je prljava, uzmite drugi štapić i paonavljajte dok sve ne očistite

Sve ovo je najjednostavnije da uradite dok se tuširate.

Ukoliko imate pirsing na pupku, posavetujte se sa lekarom kako je najbolje kako je najbolje u tom slučaju da postupate, jer će možda biti potrebni dodatni saveti. Ako ste pupak tek nedavno probušili, dobro bi bilo da koristite antibakterijski sapun dok rana ne zaraste, a ako već dugo imate probušen pupak, nećete imati problema ni sa običnim sapunima.  

Unsplash
 

Ako ste poželeli da pupak očistite alkoholom, lekari kažu da to možete da uradite, ali da nije neophodno. Čišćenje vodom i sapunom daje jednake rezultate, a i sigurnije je. Imajte na umu da alkohol isušuje kožu i da može da ga iziritira i isuši što opet može dovesti do infekcije. 

Naravno, ako primetite da nešto nije kako treba, obratite se lekaru, bilo da osećate bol, neprijatan miris ili crvenilo. 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike