Stručnjaci objašnjavaju zašto deca grizu druge oko sebe

23.05.2022

17:31

0

Ono što je najvažnije jeste da skoro nijedan razlog ne ukazuje na agresiju, odnosno loše ponašanje

Stručnjaci objašnjavaju zašto deca grizu druge oko sebe
Dete ujeda 3 - Copyright Profimedia

Deca imaju običaj da ujedaju druge oko sebe, a neki roditelji imaju problem da shvate zbog čega se to dešava. Potencijalnih razloga je mnogo, ali, što je najvažnije, skoro nijedan od njih ne ukazuje na agresivno, odnosno loše ponašanje. Štaviše, stručnjaci tvrde da je sasvim uobičajeno da deca od 2-3 godine prolaze kroz ovu fazu.

Obratite pažnju

Nicanje zuba - Jedan od najčešćih razloga zbog kog deca ujedaju sve oko sebe u ovom uzrastu je činjenica da im niču zubi. Kako biste znali da je ovo u pitanju, važno je da obratite pažnju na to da li dete ima običaj da grize i druge stvari poput glodalica, igračaka, svog jastuka ili korica knjiga. Detetu bi u ovoj situaciji trebalo nuditi nešto gumeno za žvakanje ili mazati kreme koje umiruju desni.

Istražuju svet - Od svog rođenja deca istražuju svoju okolinu koristeći pre svega svoja usta kao vodič. Sve što dohvate ona će staviti u usta kako bi se sa tim bolje upoznala. 

Vama će to zvučati čudno jer vi koristite druge senzore poput dodira, njuha ili vida da se upoznate sa predmetima u svom okruženju, međutim deca najviše veruju čulu ukusa. Ujedanje je samo jedna od metoda sakupljanja informacija.

Način da iskažu nezadovoljstvo - Kada su deca zbog nečeg nezadovoljna, ljuta, pa čak i zbunjena, njihova uobičajena reakcija je ujedanje. To je zapravo njihov prvi odgovor na jake emocije koje još ne znaju kako da obrade. Slično udaranju druge dece, ujedanje je praktično impulsivna odluka.

Profimedia
 

Potrebna im je aktivnost

Iako se ovo ponašanje smatra normalnim, ono ne sme da prođe nekontrolirsno. Kao roditelj morate dete da odvojite od osobe koju je ugrizla, potvrditi njegovu frustraciju, objasnite mu da njegovo ponašanje nije dobro i da mu date drugi način da se izrazi. U ovom slučaju je veoma važno biti dosledan i svoje metode preneti i na vaspitače u vrtiću.

Traže vašu pažnju - Neverovatno je koliko brzo i lako deci postane dosadno, čak i kada ne znaju šta to zaista znači. Uvek im je potrebna neka aktivnost koja će im držati pažnju. Ono što najviše deca vole su aktivnosti koje uključuju odrasle i drugu decu.

Profimedia
 

Ukoliko se dogodi da je dete iz nekog razloga zapostavljeno, ono može da krene da se ponaša destruktivno. Možda ste bili previše okupirani drugim stvarima i niste primetili koliko malo vremena ste provodili sa svojim detetom, a ujedanje je njegov način da zatraži vašu pažnju, piše Avaz.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike