Ukoliko se budite usred noći, evo kako najlakše ponovo da zaspite

22.05.2022

16:59

0

Nikako ne uzimajte telefon u ruke, a izbegavajte i telefon i računar, odnosno sva plava svetla

Ukoliko se budite usred noći, evo kako najlakše ponovo da zaspite
Žena spava - Copyright Profimedia

Ukoliko vam se često dešava da se, usred noći, probudite, niste usamljen slučaj. Štaviše, san se prekida mnogima, jer retko ko spava punih 7-8 sati bez ijednog buđenja. Međutim, ti budni intervali su toliko kratki da ih se uglavnom ni ne sećamo.

Oni koji ih ipak registruju, a pogotovo oni koji se zbog njih brinu, teško ponovo utonu u san. Savet stručnjaka za nesanicu jeste da ovu pojavu ne doživljavate alarmantno, već da sve što bi moglo da vam remeti san promenite, bilo da je to uključen televizor koji radi po celu noć, ili činjenica da previše grejete prostoriju u kojoj spavate. Nekada i kasna večera pravi problem.

Profimedia
 

Ukoliko vam se, ipak, dogodi da se probudite, nemojte "lupati glavu" o uzrocima, već pokušajte da se opustite, a odmah nakon buđenja se bacite na meditaciju ili bilo koju "tihu" misao koja vas umiruje.

Ukoliko ne uspete da zaspite u roku od 20 minuta, potrebno je da promenite pristup. Umesto da nastavite da se vrtite po krevetu, ustanite, sredite posteljinu, izađite iz spavaće sobe. Takođe, izbegavajte telefon, računar, televizor, odnosno bilo koje "plavo svetlo".

Umesto toga pročitajte bilo koje lako štivo, ili prebrišite sudove, a zatim se vratite u spavaću sobu i obavite sve ono što inače radite pred spavanje. Očešljajte kosu, proverite sobu, stavite kremu na lice, a zatim se opustite, zatvorite oči i zamislite mesto koje vas umiruje.

Profimedia
 

Ako imate problem da zaspite zbog misli, odnosno ako ste anksiozni, uplašeni ili zabrinuti zbog nečega, stavite te misli na papir. Jednostavno, zapišite sve ono što vas "muči" i prepustite ih papiru. Donesite odluku da ćete se takvim mislima baviti sutradan i utonite u san bezbrižno.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike