Depresiju nije uvek lako prepoznati: Ovo su rani znakovi kod dece

19.05.2022

18:19

0

Velika je greška smatrati da depresija pogađa samo odrasle

Depresiju nije uvek lako prepoznati: Ovo su rani znakovi kod dece
Dete, depresija 3 - Copyright Pixabay

Mnogi smatraju da je depresija isključivo problem starijih. I tu prave veliku grešku. Pogotovo roditelji, jer određena stanja kod dece pripisuju tinejdžerskom dobu i dečijim bezazlenim problemima.

Nihatra Kraus, psiholog, otkriva da ozbiljne psihičke probleme, zbog kojih upadaju u depresiju, mogu da imaju i deca, pogotovo u tinejdžerskom dobu.

- Klinička depresija može da počne u ranom ili srednjem detinstvu i pogađa jedno od osmoro dece. Zbog pandemije koronavirusa u kojoj smo bili pune dve godine, sve više mladih se oseća umorno, poniženo i negativno - naglasila je doktorka Kraus.

Posavetovati se sa psihologom

Depresiju nije uvek lako prepoznati. Bilo da se radi o detetu ili o odrasloj osobi, ali znakovi depresije nisu uvek lako prepoznatljivi.

- Roditeljima nije lako da u početku primete znakove depresije kod dece, zbog toga je potrebno posavetovati se sa psihologom, jer nemaju svi mladi ljudi iste simptome. Mnogi će pokazati različite simptome u drugačijim okruženjima - kaže doktorka Kraus.

Pixabay
 

Uobičajeni simptomi

Iako nijedno dete nije isto, postoje uobičajeni simptomi, koji bude alarm kod roditelja da sa detetom nešto nije u redu.

1. Stalna plačljivost ili tuga
2. Beznađe
3. Promene rutine spavanja
4. Promene u ishrani
5. Umor
6. Žali se na bol
7.Odustajanje od druženja i aktivnosti u kojima su uživali
8.Pokazivanje negativnih stavova prema školskom zadatku
9.Poteškoće u koncentraciji
10.Loša motivacija
11.Povećanje rizičnog ponašanja, samopovređivanje i misli o smrti ili samoubistvu
12. Samoumirujuća ponašanja, poput igranja igara

Pixabay
 

Niz faktora
Depresiju izaziva niz faktora koji se odnose na okruženje, genetiku, životne događaje i životne navike. Ponekad uopšte ne postoji jasan razlog zašto bi neko mogao da doživi ovo stanje.

Dr. Kraus kaže da porodična istorija depresije može da predisponira vaše dete. Ostali faktori uključuju bilo koji veliki životni događaj (na primer, razvod roditelja) ili neočekivanu ili značajnu žalost.

Maltretiranje, trauma ili loše fizičko zdravlje takođe mogu da se razviju u depresiju.

Pixabay
 

Šta dalje
Dr. Krause kaže da, ukoliko ste zabrinuti, prvi korak jeste da posetite svog lekkara opšte prakse da proceni fizičko i mentalno stanje deteta. Lekar opšte prakse može da uputi dete u lokalnu službu za mentalno zdravlje dece i mladih za specijalizovanu pomoć.

Pozitivna stvar koju treba da zapamtite jeste da se depresija veoma efikasno leči kada se dijagnostifikuje. Tretman obično "uključuje individualne ili porodične razgovore i povremeno lekove".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike