Stručnjak objašnjava zašto suva usta mogu biti znak nečeg ozbiljnog

12.05.2022

04:34

0

Nikada ne bi trebalo da zanemarite taj osećaj suvih usta, jer bi to moglo ukazivati na ne tako bezazleno stanje

Stručnjak objašnjava zašto suva usta mogu biti znak nečeg ozbiljnog
profimedia-0320758073 - Copyright Profimedia

Stomatolog dr Azad Ejrumlu rekao je da se neka zdravstvena stanja mogu manifestovati kao suva usta, bol u grlu, otežano žvakanje ili gutanje ili loš zadah.

Kserostomija je medicinski izraz za suva usta. Dr Ejrumlu kaže da su naša tela neverovatno složena i različiti delovi su blisko povezani iako to možda ne shvatamo uvek.

Ponekad loše oralno zdravlje može dovesti do ozbiljnih problema u drugim delovima tela. Stoga, suva usta mogu biti znak da sa nečim drugim nešto nije u redu.

- Ovo se može manifestovati simptomima kao što su osećaj lepljivosti u ustima, suvo ili bolno grlo, teškoće sa žvakanjem ili gutanjem ili čak loš zadah - ističe doktor.

Dr Ejrumlu je rekao da ovi simptomi mogu signalizirati na - dijabetes, Alchajmerovu bolest, autoimune poremećaje kao što je HIV Ili Sjogrenov sindrom.

Glavni uzroci suvih usta su dehidracija, lekovi, disanje na usta noću i anksioznost. Dakle, ako mislite da su vam usta suvlja nego obično, uglavnom to možete sami da lečite. Takođe, znajte da je ovaj problem češći sa godinama.

Međutim, stanjima poput dijabetesa - koji takođe imaju simptome češćeg mokrenja, zamagljenog vida i gubitka težine - potrebno je lečenje što je pre moguće. U slučaju moždanog udara potrebna je hitna medicinska pomoć, jer može biti smrtonosan. Osoba koja ima moždani udar može da oseti utrnulost ili slabost u udovima, da se oseća zbunjeno, da se bori da govori ili vidi jasno i da ima glavobolju.

Sve ovo može uzrokovati disfunkciju pljuvačnih žlezda koje nisu u stanju da proizvedu dovoljno pljuvačke, što dovodi do kserostomije. Ovo ne samo da može biti neprijatno, već može izazvati komplikacije u ustima. Pljuvačka sadrži važne enzime koji pomažu varenje, pomažući telu da dobije vitamine i hranljive materije iz hrane. Takođe pomaže u neutralizaciji kiselina koje proizvode bakterije i ispiraju čestice hrane - ključno za sprečavanje karijesa.

Unsplash
 

Ljudi sa suvim ustima su zato više izloženi riziku od karijesa, bolesti desni, rana i afti u ustima.

- Kada posetite zubara, mi ne brinemo samo o vašem oralnom zdravlju. Obučeni smo kako da uočimo i određene šire probleme sa vašim opštim zdravstvenim stanjem. Od vitalnog je značaja da pomno pazite na svoje zdravlje i ako primetite uporne simptome suvih usta, to morate da naglasite svom lekaru opšte prakse - naglašava doktor.

Preporučuje se da posetite stomatologa svakih šest meseci kako biste bili sigurni da je vaša oralna higijena u dobroj formi i da biste ispratili sve probleme još u začetku.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike