Svi znate za zimsku, a prolećna depresija je podjednako opasna: Bezvoljnost i umor su samo neki od simptoma, evo kako da je pobedite

17.04.2022

17:14

0

Mnogi, s dolaskom lepog vremena, očekuju da im se raspoloženje popravi samo od sebe, a kada se to ne dogodi, upadaju u stanje depresije

Svi znate za zimsku, a prolećna depresija je podjednako opasna: Bezvoljnost i umor su samo neki od simptoma, evo kako da je pobedite
Pexels - Copyright Pexels

Pojam zimske depresije vam je sasvim sigurno poznat. Međutim, sezonska depresija se ne vezuje isključivo za zimu i loše i tmurne dane.

Usled naglih promena temperature, bilo da je leto/zima ili zima/proleće, javlja se sezonska depresija, a mentalno stanje može da se manifestuje usled nedostatka vitamina u organizmu.

Profimedia
 

Recimo, manjak vitamina C, povećanje holesterola i triglicerida u krvi se dešavaju kao posledica čuvene zimske odnosno "teške" ishrane.

Tome dosta pripomaže i nedostatak fizičke aktivnosti, jer zimi smo, priznaćete, svi dosta lenji nego inače.

Međutim, dolaskom proleća, ne budi se samo priroda, već i žlezde sa unutrašnjim lučenjem. U prevodu, organizam se tako priprema za život nakon "zimskog sna".

Tokom zime, organizam pojačano troši serotonin, poznatiji i kao "hormon sreće", pa ga, kada toplije vreme stigne, u organizmu ima znatno manje.

To može da se manifestuje bezvoljnošću i nedostatkom energije, kao i iscrpljenošću i tromošću. A to, za posledicu, ima blagu depresiju koja bi jednim delom mogla da se objasni upravo nedostatkom ovog hormona.

Pixabay
 

U takvim situacijama je preporučljivo uzimanje vitaminskih suplemenata, međutim, ukoliko ni to ne pomogne, bilo bi dobro da se obratite psihoterapeutu.

Izbegnite zamke

Ukoliko spadate u osobe koje imaju sklonost ka stalnom praćenju svojih raspoloženja i fizičkih promena, kao i preispitivanju i traganju za njihovim uzrocima, a još i ako previše pridajete značaj prolećnom umoru, postoji velika šansa da, usled normalne prolećne bezvoljnosti, razvijete depresiju.

Pexels
 

U osnovi produženog depresivnog raspoloženja mogu biti prevelika očekivanja od proleća, na primer: problemi će se sami od sebe rešiti, dolaskom lepog vremena stižu i lepši dani, planovi će se na neki magičan način ostvariti... Ako se takva nerealna očekivanja ne ostvare, oni se osećaju loše. Pokušajte sami da se izborite sa lošim osećanjima, ako ovako stanje potraje najbolje je da se obratite stručnom licu.

Unsplash
 

Popravite raspoloženje:

* Boravak napolju i duge šetenje pomoćiće vam da razbistrite misli
* Vežbajte, kod kuće ili u teretani, jer će vam fizička aktivnost pomoći da se bolje osećate
* Vodite zdrav život, bazirajte ishranu na svežem voću i povrću
* Radite ono što vas opušta

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike