Jutarnja motivacija: Kako da pređete 1,5 kilometara a da ne izađete iz kuće

04.11.2020

08:21 >> 09:53

0

Autor: Z. A.

Možete i morate da nađete 15 minuta dnevno za sebe

Jutarnja motivacija: Kako da pređete 1,5 kilometara a da ne izađete iz kuće
Copyright Pexels

Mnogi ljudi izbegavaju hodanje i šetnje, a kretanje na otvorenom zakomplikovala je pandemija zbog koje je preporučljivo da više vremena provodite kod kuće. Za poboljšanje zdravstvenog stanja ili gubitak kilograma ne treba nužno da se učlanite u teretanu. Umesto toga jednostavno možete – da hodate. Upravo je hodanje jedna od najboljih (i besplatnih) fizičkih aktivnosti, a lekari preporučuju minimalno pola sata šetnje svakoga dana.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Ne možete da smršate? Možda imate pet jutarnjih navika koje goje

S obzirom na to da potrebnu dnevnu kilometražu možemo preći i unutar vlastitog doma, sada više nema izgovora za neaktivnost.

A kako to da učinite? Prvo prestanite da lažete sebe i shvatite da možete i morate svakoga dana da izdvojite bar 15 minuta za sebe. A toliko vam je potrebno za 1,5 kilometara šetnje a da ostanete u stanu ili kući. Nije važno da li živite u malom ili velikom prostoru jer je trening koncipiran tako da se bez problema može izvesti na skučenim mestima.

Evo je nekoliko korisnih saveta koji će vam olakšati tu aktivnost.

Pexels

1. Iskoristite svaki slobodni ugao doma. Ako imate dugačak hodnik, on je sjajno mesto za ovakav tip treninga, ali čak i ako ste ograničeni prostorom, biće vam dovoljno mesto na kojem možete napraviti do tri koraka napred, nazad i u stranu.

2. Slušajte bržu muziku s naglašenim ritmom. Dokazano je da ona diže raspoloženje, motiviše i pomaže da lakše savladate aktivnost koja vam teško pada.

3. Zagrejte se. Stanite uspravno i umerenim tempom 30 sekundi marširajte na mestu i pritom dižite kolena koliko god možete. Zatim napravite po tri koraka unazad, unapred, ulevo i udesno, pa se nakon svake promene vratite na početno mesto. Zagrevanje završite jednim čučnjem i zatim još jednom ponovite vežbu iz početka.

4. Sami odredite korake i putanju šetnje, zavisno od toga sa koliko prostora raspolažete, odaberite kako ćete se kretati i kojom brzinom.

5. Ubacite razne vežbe u trening. Kada dođete u formu, polako u hodanje ubacite i druge vežbe po želji. Npr. možete raditi takozvane zidne sklekove. Stanite u lagani raskorak ispred zida otprilike jedan metar od njega. Položite dlanove na zid. Odgurujte se rukama od zida kao što biste se u standardnim sklekovima odgurnuli od poda.

ČITAJTE I: Za dobar početak dana: Jutarnje istezanje u krevetu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike