Svakodnevne navike, koje lako možete izbeći, uništavaju vaš vid, a mogu da dovedu i do slepila

09.04.2022

04:53

0

Situacije na koje lako možemo da utičemo, dovode do problema koji su kasnije teško rešivi

Svakodnevne navike, koje lako možete izbeći, uništavaju vaš vid, a mogu da dovedu i do slepila
Copyright Pixabay

Moramo priznati da smo često nemarni prema sopstvenom zdravlju, a tek zdravlju oka skoro i da ne pridajemo veliku pažnju, trgnemo se tek kada nešto pođe po zlu.

Činjenica je da oči mogu biti odraz našeg zdravlja. Arterije i vene, kao i nervi u očima samo su prvi znak našeg opšteg zdravstvenog stanja.

Slabljenje vida podrazumeva zamućenje vida, slepe tačke u vidnom polju, “plutajuće čestice” u vidnom polju, oslabljen vid na određenim udaljenostima.

Pixabay
 

Promene vida nikada ne smete ignorisati, jer ukoliko se pogoršaju neke od njih mogu voditi čak i potpunom gubljenju ovog čula.

Stoga, stručnjaci kažu kako je važno biti proaktivan i usvojiti neke navike kako bi naš vid ostao zdrav. Neke od njih možete praktikovati svakodnevno, a neke morate potpuno da iskorenite. 

1. Pušenje cigareta

Upravo je duvanski dim taj koji će iritirati oči, i to nije važno da li pušite vi ili osoba do vas. On će ubrzati razvoj mrene, a i povećati rizik od razvoja bolesti kapilara koje mogu voditi do jakog pogoršanja vida radi promjena u retini ili optičkom živcu. Stručnjaci ističu kako duvanski dim može voditi do mogućeg slepila.

2. Dijabetičari moraju svoju bolast da drže pod kontrolom 

Dijabetes je vodeći uzrok slepila kod odraslih osoba, a svako ko boluje od dijabetesa ili se nalazi u rizičnoj grupi može u budućnosti patiti od bolesti oka povezanih s dijabetesom, poput dijabetičke retinopatije ili makularnog edema, a ne treba zaboraviti niti na glaukom ili kataraktu.

Ako imate dijabetes brinite o svom vidu tako što ćete ga stalno proveravati, hranite se zdravo, održavatje zdravu telesnu težinu i redovno posećujete svog lekara. 

Unsplash
 

Redovni pregledi znače i rano prepoznavanje simptoma bolesti i lečenje, te mogu smanjiti rizik od ozbiljnog gubitka vida zbog dijabetesa i za 95 odsto. 

3. Trljanje očiju

Upravo ova navika može uzrokovati zdravstvene probleme i dovesti do razvoja keratokonusa, stanja u kojem rožnjača progresivno slabi i, vremenom, menja svoj oblik. Ovo stanje uzrokuje mutan vid i promene u vidu, a ponekad, kako bi se stanje lečilo, u obzir dolazi i transplantacija rožnjače. Umesto da prstima dirate oči, bolje je lečiti stanje zbog kog ih stalno trljate, iritaciju ili svrb, veštačkim suzama ili kapima protiv alergije, savetuju oftalmolozi. 

4. Zaboravljate da nosite zaštitne naočare kada za tim ima potrebe 

Ukoliko radite nešto u garaži ili u dvorištu, velika je šansa da će vam gomila čestica i sitnih predmeta ući u oko. Na taj način dolazi do povreda oka koje mogu voditi i do gubitka vida. Uvek nosite zaštitne naočare kad postoji šansa da se ovako nešto dogodi. 

5. Ne nosite naočare za sunce

O naočarama za sunce razmišljajte isto kao o kremi sa zaštitnim faktorom za oči. UV zraci mogu uzrokovati štetu na mnogim slojevima oka, uključujući i opekotine na površini oka pa čak i postoji rizik da se uništi struktura u dubini oka. Ne nošenje naočara kada je sunčano može uzrokovati nastanak katarakte.

Unsplash
 

Kako biste ove probleme sprečili, nabavite naočare koje 100 odsto zaustavljaju ultraljubičaste zrake, i UVA i UVB. One ne moraju biti skupe da biste imali zaštitu, a ako vas zanima kakav je kvalitet vaših naočara, možete to proveriti u većini prodavnica naočara. 

6. Često ste pod stresom

Stres može imati uticaja na pogoršanje vida. Dokazano je da izloženost pojačanim nivoima stresa može dovesti do centralne serozne retinopatije - bolesti koju karakteriše nakupljanje tečnosti u samom centru očne pozadine - u žutoj pegi. Ovoj bolesti skloniji su mlađi muškarci koji su pod hroničnim stresom.

Američka oftalmološka akademija preporučuje da svako ko je navršio 40 godina obavi osnovni pregled očiju jer to potencijalno može na jednostavan način otkriti razne probleme.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike