Studija kaže da bi čaša popularnog soka dnevno mogla da smanji rizik od sedam opasnih bolesti

20.03.2022

05:40

0

Ali morate biti umereni

Studija kaže da bi čaša popularnog soka dnevno mogla da smanji rizik od sedam opasnih bolesti
pexels-polina-tankilevitch-4443492(1) - Copyright Pexels

Stručnjaci kažu da ne smete popiti više od 150 ml voćnog soka dnevno, ali reč je o tačnoj količini koja bi trebalo da vam pomogne u suzbijanju upalnih procesa. Utvrđeno je da ključne hranjive materije koje se nalaze u soku od narandže štite vaš imunološki sistem, kako piše The Sun.

Hronična upala može dovesti do pogubnih, često po život opasnih bolesti.

Tih sedam stanja uključuju artritis, lupus, bolest creva, astmu, bolesti srca, reumatoidni artritis i dijabetes tipa 1, kažu stručnjaci.

Nov izveštaj o tome kako skrivena upala šteti našoj imunološkoj reakciji organizma pokazalo je da vitamin C u soku od narandže može igrati zaštitnu i terapeutsku ulogu kada je posredi naše zdravlje.

Profesor Filip Kalder, koautor izveštaja i profesor nutricionističke imunologije na Univerzitetu Sautempton, objasnio je: - Vitamin C utiče na upalu regulišući proizvodnju citokina, a znamo da veća količina citokina može uništiti izvore upale. Vitamin C takođe pomaže da povećate nivo antitela, podržavajući rast T- i B-limfocita, vrste belih krvnih zrnaca koje pokreću i usmeravaju naš imunološki odgovor – rekao je.

Pexels
 

Vitamin C se nalazi u raznim namirnicama kao što su agrumi, paprike, pa čak i beli krompir. Takođe možete uzimati i dodatke vitamina C ako mislite da ga ne unosite dovoljno hranom.

NHS kaže da je odraslima u dobi od 19 do 64 godine potrebno 40 mg vitamina C dnevno. Ne može se uuskladištiti u telu pa morate svaki dan konzumirati hranu koja sadrži vitamin C.

Moćni flavonoidi

Jedan od glavnih razloga zašto je sok od narandže koristan jesu flavonoidi. Reč je o grupi polifenola koji pomažu u smanjenju upale, a takođe mogu poboljšati zdravlje creva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike