Znate li da je moguće da mršavite dok spavate? Treba samo da se pridržavate pet najjednostavnijih pravila

16.02.2022

20:41

0

Iako će vam neka od njih zazvučati čudno, naše telo ipak sagoreva masti i dok spavamo, stoga vredi pokušati

Znate li da je moguće da mršavite dok spavate? Treba samo da se pridržavate pet najjednostavnijih pravila
žena spava - Copyright Profimedia

Najbolji i najzdraviji način da izgubite na težini i ostanete zdravi jeste redovno vežbanje, kao i zdrava i izbalansirana ishrana. Međutim u praksi to često ne bude tako, bilo zato što nismo disciplinovani dovoljno ili nemamo vremena da se držimo preporučenog rasporeda.

U takvim situacijama je dobrodošao svaki dodatni trik koji će nam pomoći da se rešimo tih nekoliko kilograma višaka. U tom pogledu kako vam zvuči da mršavite dok spavate?

Naše telo može sagoreti veći procenat masti čak i tokom spavanja ako se pridržavamo određenih saveta.

Profimedia
 

Američka Nacionalna fondacija za spavanje utvrdila je koje navike pred spavanje i tokom spavanja povoljno utiču na gubitak procenata masti u organizmu, a koje, ipak, ne.

1.  Kvalitet i dovoljno sati sna

Najnovija istraživanja su pokazala da telo luči više hormona koji podstiču glad ukoliko mu nedostaje sna - to znači da ćete biti u stanju da unesete više kalorija.

2. Odgovarajuća temperatura

Iako većina nas voli da se ušuška u krevet i pokrije jorganom, studije pokazuju da je pametnija opcija spavati u hladnijoj prostoriji. Naime, tako telo ulaže dodatno energiju kako bi postiglo i održalo poželjnu temperaturu, a samim tim sagoreva i više kalorija. Rezultati jednog istraživanja objavljeni u časopisu "Diabetes" pokazali su iznenađujući podatak - da su ljudi koji su spavali u hladnijoj prostoriji za 42 odsto povećali preradu masti u organizmu.

3. Spavanje u "mrklom mraku"

Lekari tvrde da se hormon kojii reguliše pospanost i metabolizam najbolje luči u potpunom mraku. To automatski podrazumeva da svaki vid svetlosti može odložiti njegovo lučenje.

Pexels
 

4. Manji obroci pre spavanja i biljne večere

Skoro svi znamo da nije najpametnija opcija odlučiti se za kasni obrok pun ugljenih hidrata. Ova tvrdnja dobila je i naučnu potvrdu, budući da je utvrđeno da se na taj način može dosta opteretiti metabolizam. Ukoliko ste baš gladni - izaberite biljni obrok, a ukoliko baš nemate izbora uzmite što manje porcije "nezdravije" večere.

5. Spavanje u prostoriji bez elektronskih uređaja

Mnogi elektronski uređaji (ali i neke sijalice) emituju plavu svetlost, koja održava naše telo budnim i usporava lučenje melatonina. Osim toga, ova svetlost povećava osećaj gladi. Zato se potrudite da provodite što manje vremena na mobilnim uređajim ili računarima, naročito pre spavanja. Da biste izbegli zračenje, spavajte u prostoriji bez tehnoloških "dodataka".

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike