Može li soda bikarbona stvarno da vam pomogne da izbelite zube?

10.02.2022

05:38

0

Soda bikarbona se koristi kao sredstvo za pranje zuba više od 150 godina

Može li soda bikarbona stvarno da vam pomogne da izbelite zube?
Copyright Pixabay

Soda bikarbona, odnosno natrijum-karbonat je slani alkalni prah koji ima abrazivna svojstva. Ova svojstva učinkovito uklanjaju naslage na zubima, dajući vam zdrav i sjajan osmeh.

Soda bikarbona doprinosi belini vaših zuba, ali ih ona ne izbeljuje direktno, nego skida naslage od kafe, čaja ili cigareta sa površine zuba. Ona je najmanje štetno abrazivno sredstvo za pranje zuba koje se koristi više od 150 godina.

Suštinski, to dugogodišnje iskustvo pokazuje da soda nije opasna za zube, ali i pored toga, nju ne treba koristiti više od dva puta nedeljno kako ne bi došlo do oštećenja gleđi.

Pixabay
 

Naravno, najbrži način da izbelite zube je poseta stomatologu, ali u kućnim uslovima pomoći i soda bikarbona. Evo na koji način to možete učiniti.

Soda bikarbona i pasta za zube

Ova kombinacija je najjednostavnije rešenje za izbeljivanje zubi. Na četkicu za zube stavite pastu, a potom na pastu dodajte malo sode bikarbone. Nakon toga samo četkajte zube kao što to i inače radite.

Soda bikarbona i voda

U činijici pomiješajte vodu i sodu bikarbonu. Nemojte sipati previše vode, dovoljno je samo nekoliko kapljica kako biste napravili pastu. Tu pastu potom četkicom ili prstom nanesite na zube i ostavite je da deluje dva-tri minuta. Nakon toga usta dobro isperite vodom.

Soda bikarbona i limun

Limun sadrži limunsku kiselinu, koja je prirodno sredstvo za izbeljivanje. Uzmite pola kašike sode bikarbone i pomešajte je s pola kašičice limunovog soka i napravite pastu za izbeljivanje zuba. Pranje zuba ovom mešavinom učiniće čuda za vaš osmeh.

Profimedia
 

Iako ćete u roku od nekoliko dana možda primetiti da su vam zubi nešto svetliji, pravi rezultati biće vidljivi nakon nekoliko nedelja. Ne zaboravite da svaki put nakon korišćenja sode bikarbone temeljno isprete usta vodom.

Uz to, sodu bikarbonu nemojte držati na zubima duže od dva minuta da ne bi nagrizla zube. Takođe, dugotrajno korišćenje paste od sode bikarbone može dovesti do upale desni. Ako to primetite, prestanite s tehnikom izbeljivanja i posavetujte se sa stomatologom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike