Majka je sanjala da joj je sin zavisnik, a onda se to i dogodilo. Mogu li snovi zaista da predskažu budućnost?

14.11.2020

19:53 >> 18:28

0

Autor: Z. A.

Ako ste nešto sanjali, a onda istu ili sličnu situaciju doživeli na javi, možda vam podsvest nešto poručuje…

Majka je sanjala da joj je sin zavisnik, a onda se to i dogodilo. Mogu li snovi zaista da predskažu budućnost?
Copyright Pexels

Čuveni švajcarski psihijatar i Frojdov učenik Karl Gustav Jung imao je seriju snova u kojima čudovišan potop prekriva sve severne zemlje, a onda se voda pretvara u krv. San je bio praćen glasom koji govori da je sve to „sasvim stvarno i da će tako biti“. To je počeo da sanja 1913, a prestao u junu 1914. godine. Avgusta iste godine počinje Veliki rat. Jung tada shvata da snovi nisu bili lični i da su se odnosili na čovečanstvo u celini.

ČITAJTE I: 11 sitnica tačno pokazuje da uopšte ne poštujete sebe

Arhetipski snovi

Nakon što je analizirao veliki broj svojih i tuđih snova, Jung dolazi na ideju o postojanju nadličnog, odnosno kolektivnog nesvesnog, koje predstavlja riznicu sveukupnog duhovnog iskustva naših predaka, a prenosi se sa generacije na generaciju.
U snovima, prema Jungu, možemo pristupiti kolektivnom nesvesnom i imati uvid u znanja sa kojima nikada nismo imali dodira, ali i u budućnost. Arhetipski snovi su jako retki i teško ih je tumačiti jer su simbolični, pa uglavnom ljudima postane jasno šta je san hteo da poruči, tak kada se događaj desi, baš kao u Jungovom slučaju. Ali šta je onda sa snom koji se stvarno ostvari, gotovo doslovno?

Moć podsvesti

Naša podsvest je mnogo mudriji deo od svesnog dela ličnosti i raspolaže mnogo većom količinom informacija. Ona zna i stvari koje mi vidimo, ali nesvesno odlučimo da ih prenebregnemo i one za nas praktično ne postoje. Tako jedna razvedena žena čiji se ceo život vrti oko šesnaestogodišnjeg sina jedinca svima govori kako je on „zlatno dete“.

Majka pronalazi opravdanje za sve njegove ispade, koji uopšte nisu retki. U nekom momentu počinje često da sanja da joj je sin narkoman. Ovi snovi su neprijatni, ali ona ih posmatra kao potpunu fikciju koja nema dodirnih tačaka sa stvarnošću, sve dok ne dobije poziv iz policijske stanice. Tada saznaje da je njen sin uhapšen zbog posedovanja narkotika. Nakon toga shvata da su njeni snovi bili predviđački i da je na poseban način povezana sa svojim sinom.

Pexels

Pravo značenje otkriva se na psihoterapiji

Stvari, naravno, stoje malo drugačije. Naša podsvest nam kroz neprijatne i košmarne snove često ukazuje na propuste koje pravimo na javi i na posledice koje možemo očekivati kao rezultat naših dela i ponašanja. Da se do ovih uvida dođe, može da pomogne psihoterapija.

Na našim prostorima je još uvek, nažalost, odlazak kod psihologa tabu tema, pa ljudi nisu upućeni u pravo značenje snova i još uvek posežu za sanovnicima.

ČITAJTE I: Šta je to toksična pozitivnost i zašto je normalno ponekad biti negativan

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: eKlinika.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike