Recept dana: Pečena jagnjetina lepi se za prste i topi u ustima, a najslađa je za Uskrs
Nema veće gurmanske radosti
Tradicionalno, jagnjetina se sprema za Uskrs, a obično se smatra krunom svečane trpeze na najradosniji hrišćanski praznik. Mlada jagnjetina ima specifičan ukus, a ukoliko se dobro pripremi, ona se lepi za prste i topi u ustima. I lepi se za dušu.
Sastojci:
- jagnjeći but od oko 2,5 kg
- 100 ml ulja
- 1 lovorov list
- 2 grančice ruzmarina
- 1,5 kašika suve mešavine začina
- 1 glavica crnog luka
- 1 glavica belog luka
- 1 kg belog krompira
Priprema
1. Jagnjetinu operite, osušite i natrljajte suvim začinom, stavite ga u pleh i prelijte vrelim uljem. Uz jagnjetinu stavite grančicu ruzmarina i lovorov list, kao po jednu glavicu crnog i belog luka u ljusci koje ste isekli na četvrtine.
2. Očistite krompir, isecite ga po želji i rasporedite oko mesa.
2. Dolijte u pleh 100 ml vruće vode i prekrijte folijom. Pecite u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 90 minuta. Pred kraj pečenja foliju skinite kako bi se jagnjetina i krompir fino zapekli.
Bon appetit!
možete da spremite i ovo
Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari