Recept dana: Banana hleb - danas je njegov dan, a više je poslastica nego što je hleb

23.02.2021

07:08 >> 07:06

0

Ekstremno lak za pripremu i ekstremno ukusan

Recept dana: Banana hleb - danas je njegov dan, a više je poslastica nego što je hleb
Copyright Profimedia

Dodati izgnječene banane smesi kao za kolače – to je ono što ovom receptu daje jedinstven ukus i teksturu. Na današnji dan obeležava se Dan banana hleba za koji nismo sigurni ko ga je ustanovio.

Ali ono što znamo je da je banana hleb postao popularan tridesetih godina prošlog veka tokom Velike depresije. Kulturni hroničari smatraju da su ovaj recept izumele kreativne domaćice da ne bi bacale prezrele banane. Činjenica je da je ukus bolji što je banana zrelija, to znači da je ovo jedna pametna kreacija. Iako je poznat kao “brzi hleb,” zapravo je više poslastica i što se ukusa, i što se teksture tiče.

Ekstremno lagan za pravljenje, banana hleb je i dalje omiljena poslastica svih porodica. Moderna verzija sadrži dodatak čokolade, orašastih plodova, čak i sušenog voća. A kako sa njim nema greške, recept će vam sigurno uspeti.

Za kalup dimenzija 25×12 cm

Sastojci:

• 115 g putera

• 165 g smeđeg šećera
• 2 jaja
• 60 ml mleka
• 3 banane, oko 400 g bez kore
• 300 g brašna
• 1 kašičica praška za pecivo
• ¼ kašičice sode bikarbone
• ¼ kašičice soli
• 1 kašičica cimeta
• ½ kašičice karanfilića
• 70 g oraha

Način pripreme:

Zagrejte rernu na 180°C , kalup obložite papirom za pečenje. Orahe kratko ispecite u rerni dok se greje. Grubo ih iseckajte nožem.
Pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i začine.

Puter otopite na laganoj vatri, ostavite da se prohladi. Jaja umutite žicom, dodajte šećer i mleko. Sipajte puter. Banane izgnječite viljuškom i dodajte tečnim sastojcima. Sjedinite, pa dodajte brašno sa ostalim sastojcima. Masu dobro izmešajte, pa na kraju dodajte iseckane orahe. Promešajte i sipajte u kalup.

Pecite u donjoj trećini rerne, oko 60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva. Ostavite da se ohladi, pa poslužite.

Umesto u kalupu, možete ih praviti i u plehu za mafine.

Bon appetit!

Pročitajte još

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike