Jedan model, mnogo boja: Evo zašto je stil oblačenja Angele Merkel postao modna ikona iako to nije

13.09.2021

15:05 >> 15:17

0

Bolje joj ide ekonomija nego moda, ali je ustanovila uspešnu formulu oblačenja

Jedan model, mnogo boja: Evo zašto je stil oblačenja Angele Merkel postao modna ikona iako to nije
Copyright Tanug/AP/Markus Schreiber, Stefan Sauer, Michael Sohn, ilustracija 24sedam

Nemačka kancelarka Angela Merkel, jedna od najmoćnijih žena sveta, koja pre nego što krajem septembra siđe sa funkcije na kojoj je provela 16 godina dolazi u posetu Srbiji, bez sumnje je dokaz da možete postati modna ikona, čak i kada modu ne pratite i opirete joj se.

Prepoznatljiva je po uvek zakopčanom sakou, za svaku priliku druge boje, pantalonama i ravnim cipelama. Urbana legenda kaže da čak određenom bojom sakoa šalje poruku sagovorniku, ali za takvu tvrdnju nije bilo dovoljno dokaza.

Iako joj, bez sumnje, bolje ide ekonomija nego moda, ona je ustanovila uspešnu formulu oblačenja i čvrsto je se drži, piše Gardijan. Ovu kreaciju potpisuje nemačka dizajnerka Betina Šonbah.

Angela Merkel, Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Za svaku priliku u jednoj boji, od belog i bež do crnog preko plavog i roze u više nijansi, ali gotovo uvek istog kroja, prepoznatljiv su znak nemačke kancelarke.

pročitajte još

Poznavaoci tvrde da sakoi jakih boja zapravo imaju cilj da uvek bude lako uočena na grupnim fotografijama sa međunarodnih konferencija i skupova.

Merkelova je rođena u Hamburgu 17. jula 1954. godine, a samo nekoliko nedelja kasnije njen otac dobio je premeštaj u istočnu Nemačku, iza gvozdene zavese. Doktorirala je fiziku, a u politiku je ušla 1989. godine. Već 2005. godine postala je prva žena koja je izabrana za nemačkog kancelara i prvi građanin nekadašnje istočne Nemačke koji je ušao u kabinet. U međuvremenu je ponela titulu najdugovečnije premijerke u EU.

Angela Merkel, Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Svi dobro znamo njen autfit, koji upotpunjuje kratka kosa koja ne zahteva mnogo truda. Stilisti joj često zameraju skroman garderober, te isti takav izgled. Ipak, baš u takvom naizgled nemarnom izgledu, krije se snažna poruka.

Svet politike pripada muškarcima, pa čak i u jednoj Nemačkoj žene moraju da se bore protiv rodnih stereotipa i da dokazuju da su podjednako kompetentne za posao kao muške kolege.

Svojom pojavom, ukazuju poznavaoci, Merkelova poručuje: “Imam mnogo bitnija posla od praćenja mode. Pre svega vodim državu i moj pol nije važan”.

Njen stil je odraz ozbiljnog političara i državnika i, mada je pomalo dosadan, obavlja posao.

Angela Merkel, Tanug/AP Photo/Markus Schreiber

Njen izgled ostavlja utisak ozbiljnog političara, a jedino što Merkelova tokom karijere menja na sebi, jesu boje sakoa.

pročitajte još

Kreatorka ovakvog autfita, nemačka dizajnerka Betina Šonbah, poručuje da nikada nije jednostavno naći “pravi izgled”.

-Gospođa Angela Merkel je našla stil uz moju pomoć i ja sam ponosna na to, izjavila je jednom prilikom dizajnerka poručujući da to što nosi kancelarka privlači pažnju.

Betina Šonbah, Philipp Guelland/dapd

Ipak, nemački dizajner Karl Lagerfeld (1933-2019), nije baš imao reči hvale za izgled Angele Merkel, ocenjujući jednom prilikom njen autfit sa “OK”.

Poručio je da bi sako trebalo da bude bolje ukrojen, da bude otkopčan preko bluze te da pantalone  takođe treba da budu boljeg kroja.

Rob Jang, modni kritičar i biznismen, stao je u odbranu kancelarke te je ocenio da je njen monoton način oblačenja zapravo iskreni odraz njene političke ličnosti – racionalna žena bez ekscesa. Ipak, njen nepromenljivi stil možda će oterati onaj deo glasačkog tela koji traži znakove promena.

Angela Merkel, Tanjug/Oliver Berg/Pool Photo via AP

I tako iz sezone u sezonu kreatorka Šonbah umesto novih krojeva zapravo ubacuje samo nove boje u garderober kancelarke. Tako se u nemačkom parlamentu pojavljuje u crnom vunenom sakou, u ljubičastom za susret u Parizu, ili u tankom crnom blejzeru u Briselu.

-Svi garderobu koristimo u zavisnosti od prilike i svrhe. Ona utiče na naše ponašanje i ističe žensku moć. Kada žena dolazi na poslovni sastanak i izgleda elegantno ima veće šanse da uspe u onome što radi, poručuje dizajnerka.

Njene košulje, inače, koje se trenutno mogu kupiti onlajn, koštaju između 380 i 490 evra, sakoi 1.300 do 1.500, pantalone od 470 do 890 evra.

Angela Merkel, Tanjug/AP Photo/Martin Meissner

Rob Jang takođe dodaje da oblačiti moćnu ženu je “hod po žici”.

-Njen izgled mora da zadovolji različite okolnosti. Mnogi ne shvataju koliko sitnica kao što su minđuše znače. Centimetar duža ogrlica drastično menja utisak, poručuje Jang.

Svidelo se nekome ili ne, odlazeća nemačka kancelarka je jedinstven primer kako zahvaljujući inteligenciji i talentu možete da postanete ikona stila, iako ne poštujete modne trendove.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike