"Ja ne pravim modu, ja sam moda!" Pola veka od smrti Koko Šanel, žene koja je zauvek promenila kurs mode

10.01.2021

19:49 >> 19:50

0

Autor: K. Obradović

Dizajnirala je odeću koja omogućava slobodu, u nasleđe je ostavila parfem, torbicu, malu crnu haljinu, kao i čuveni kostim

"Ja ne pravim modu, ja sam moda!" Pola veka od smrti Koko Šanel, žene koja je zauvek promenila kurs mode
Profimedia

Gabriel Koko Šanel je jedna od najuticajnijih modnih ličnosti u 20. veku. Prošlo je pola veka od smrti žene koja je damama dala, ne samo slobodu kroja, već i ostavila modno nasleđe i inspiraciju koju obožavamo i danas.

Rodila se kao Gabriel Bonheur, a čuvena Koko Šanel, umrla je 10. januara 1971. godine u 88. godini u pariškom hotelu Ritz u kom je živela. Bila je nedelja, 9 ujutru, a ona je radila na novoj kolekciji, koja je predstavljena nakon njene smrti. Čitav život posvetila je modnoj karijeri, držala se jednostavnih stilskih pravila, u ono vreme vrlo modernih, slobodno možemo reći revolucionarnih.

-Ništa nije lepše od slobode tela – bila je njena deviza. Želela je da se žene kreću i dišu u njenim kreacijama, baš poput muškaraca. Njen rad u mnogome je svojevrsna ženska emancipacija.

Pročitajte još

Smatrala je da žena ima pravo na sopstveni način života, kao i udobno odevanje. Deo detinjstva provela je u sirotištu, u kom su je šivenju podučile časne sestre. Već je u mladim danima shvatila da je odevanje stav i način života, te da se odeća mora prilagoditi kretanju. No, u to doba, početkom prošlog veka, žensko je odevanje služilo imidžu ukrasa, sputavajući svakodnevicu na razne načine – teški slojevi haljina i postava, korseti i razni krojački elementi damama nisu olakšavale kretanje.

Profimedia

Zato je Koko, kratkokosa i osunčanog tena, prkoseći vremenu u kom je bilo moderno suprotno, uverena u pravila slobode, pozajmljivala garderobu od svojih ljubavnika, koji su itekako uticali na njen život.

Imala je dve najveće ljubavi, a ti muškarci su joj bili i značajna finansijska podrška na samom početku karijere. Pre prvog svetskog rata bio je to francuski preduzetnik Etjen Balsan, a potom i engleski polo igrač Artur Edvard “Boy” Kapel.

Kada je postala uspešna, društvo su joj pravili brojni umetnici, plesači, boemi i bogataši.

Visoko društvo i moderne žene obožavale su ležerne kreacije kao i njen duh, koji je bio slobodan, kreativan i inovativan. Osim Pariza i Dovila, imala je i butik u Bijaritcu, posedovala je vilu La Pausa i obožavala je svoj plavi “Rolls Royce.”

Profimedia

Bila je i uspešna poslovna žena, pa je rešila da proširi svoj brend. Tako je 1921. godine predstavila miris Chanel No. 5. Bio je to prvi parfem neke modne dizajnerke.

Ako ste se pitali zašto baš broj 5, odgovor je jednostavan – za Koko je to bila posebna brojka, čak je i predstavljala kolekcije petog u mesecu, u petom mesecu… Verovala je da joj ta brojka donosi sreću. Danas je parfem i dalje jedan od najprodavanijih na svetu, baš kao što su njen kostim i torbica i dalje simboli elegancije i luksuza.

Čuveni “Šanel” kostim predstavljen je 1925. godine, a jakna i suknja postali su istinski simbol finoće i mekoće siluete, kao i oslobađajući komplet za novu ženu sa stilom. Kostim je bio od tvida, tekstila iz Škotske koji je upoznala kroz muško odevanje, te u to vreme nije bio poželjan u ženskoj svakodnevnoj garderobi. Ona je to promenila, uvidevši raznolikost boja i motiva u tom materijalu.

8 važnih inovacija Koko Šanel

 • Ženske pantalone
 • Mornarski top
 • Nakit za sve klase
 • Mala crna haljina
 • Chanel No 5
 • 2.55 torbica
 • Šanel kostim
 • Haljina od žerseja
 • Samo godinu dana kasnije, stiže i vanvremenski komad garderobe – mala crna haljina. 1926. godine američki “Vogue” objavio je jednostavnu malu crnu haljinu koja će promeniti stil mnogih dama.

  Stalno je isticala da je dizajnirala da bi živela i bila slobodna. Zato je izrađivala kreacije u kojima je slobodno mogla da jaše, igra tenis i uopšte se oseća nesputano.

  Profimedia

  Buntovna i revolucionarna, čak je kolekcijom nakita uspela da uzburka konzervativne duhove. Tako je 1932. godine kolekcija “Bijoux de Diamants” zapanjila konzervativce koji su smatrali da su dijamanti samo za visoko društvo. Mešala je pravi nakit s lažnim, bio je to jedan od njenih načina da tadašnjem svetu poruči – radim što želim i u tome uživam.

  Pored male crne haljine, “Šanel” kostima i parfema, deo njene osobenosti bila je i biserna ogrlica. I dan danas nosi se paleta torbice sa njenim imenom, jedna od najznačajnijih svakako je 2.55, jednostavan dizajn koji je osmislila kad je shvatila da joj treba torbica koja će osloboditi ruke.

  Profimedia

  U to vreme nosile su se torbice bez remenja, koje je Koko videla na vojničkim torbama, pa je dobila inspiraciju za sopstveni dizajn. Iako je prvu torbicu predstavila još 1929. godine, kreaciju je nadogradila imenom i novim dizajnom u februaru 1955. Otuda ime torbici koja je i danas simbol luksuza i klasike – 2.55.

  Uz slobodu odevanja, dame su zahvaljujući Koko dobile i pravu dužinu suknje – tik ispod kolena, jer je smatrala da je to prava damska mera.

  A u nasleđe je ostavila i brojne citate, poput onih:

  -Žena koja ne nosi parfem nema budućnost.

  -Ako si tužna, stavi još karmina i u napad!

  Pročitajte još

  Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

  TAGOVI: