Pravi brusthalter je alfa i omega zdravlja i stila: Evo o čemu treba da vodite računa pri odabiru novog grudnjaka

29.01.2021

13:50 >> 12:22

0

Autor: Z. A.

Gotovo 70 odsto žena pravi pogrešan izbor

Pravi brusthalter je alfa i omega zdravlja i stila: Evo o čemu treba da vodite računa pri odabiru novog grudnjaka
Copyright Profimedia

Mnoga istraživanja pokazala su kako vrlo mali broj devojaka i žena nosi dobro odabran grudnjak prema obliku grudi i veličini, zapravo, procenjuje se da čak oko 70 odsto žena ne nosi odgovarajuću veličinu brusthaltera. Ako i vama nije udobno u vašem grudnjaku i jedva čekate da ga skinete, lako je moguće da i vi nosite pogrešan model ili veličinu.

Iako vam se nošenje pogrešnog grudnjaka ne čini kao problem kojim bi trebalo da se zamarate, to može dovesti do određenih zdravstvenih problema. Preuzak grudnjak može oštetiti tkivo dojki, pa čak i uzrokovati probleme s disanjem. Grudnjak koji ne daje adekvatnu potporu može dovesti do bolova u leđima, ramenima i vratu, ali i do ukliještenja nerava. Takođe, pogrešan izbor grudnjaka može rezultirati pogrešnim držanjem i preranim opuštanjem grudi, što naravno niko ne želi.

Premda se ne vidi, donje rublje i te kako je važno i za konačni izgled jer pogrešan odabir na kraju ne izgleda lepo. Npr. utisnute bretele na ramenima koje proviruju ispod majice nisu nimalo lep prizor, a pogrešno odabrane korpe grudnjaka mogu upropastiti stajling.

možda će vas i ovo zanimati

Najbolji vodič pri odabiru grudnjaka je uzeti u obzir oblik i veličinu grudi, ali i obim grudnog koša.

Žene koje imaju male grudi obično traže grudnjake koji će vizuelno laskati i naglasiti lepotu njihovih grudi, dok je damama s velikim grudima, osim toga, potrebna i dobra potpora.

Kako da znate koji broj nosite

Premerite se kako treba – veoma je bitno da uzmete krojački metar i da prvo premerite obim leđa, a zatim obim grudi kako biste kasnije utvrdili koja je vaša idealna veličina grudnjaka.

Najpre odredite osnovnu veličinu, koja se temelji na obimu ispod grudi B.
Merite preko leđa u visini leđnog izreza i napred ispod grudnog nabora. Tako dobijete osnovne veličine: 65, 70, 75, 80, 85 i tako dalje. Određene su tako da odgovaraju i obimu dva centimetra manjem i dva centimetra većem od označenog. To znači da na primer veličina 80 odgovara izmerenom obimu 78-82 centimetra ispod grudi.

Potom izmerite grudni obim A. Krojački metar postavite preko leđa u visini leđnog izreza (na mestu gde se grudnjak obično zakopčava) pa preko grudnih bradavica do grudne kosti – do udubljenja između grudi.

Tu meru potom uporedite sa ranije izmerenim obimom ispod grudi:
ako je obim grudi veći od obima ispod grudi za 12-14 centimetara, verovatno odgovaraju korpice A,
ako je veći za 14-16 centimetara, korpice B,
ako je veći za 16-18 centimetara, korpice C,
ako je veći za 18-20 centimetara, korpice D,
ako je veći za 20-22 centimetara, korpice E, odnosno
ako je veći za 22-24 centimetara, korpice F.

Ako je, dakle, obim ispod grudi 80 centimetara, a obim grudi između 96 i 98 centimetara, potrošačici najverovatnije odgovara grudnjak sa oznakom veličine 80C.

U praksi, grudnjak ne sme nigde da vas steže! Poslužite se pravilom dva prsta, tako što ćete ih provući ispod leđnih bretela. Bratele ne bi trebalo da vas stežu ni na ramenima – ako se usecaju, znači da vam grudnjak ne odgovara. Ukoliko možete da ih rastegnete palčevima, bratele su dobro nameštene.

Kako odabrati grudnjak kad imate male grudi (veličina A)

Devojke i žene s malim grudima u najboljem su položaju jer imaju veliku mogućnost izbora. One mogu nositi gotovo sve, a najzahvalniji tipovi grudnjaka za njih su push-up varijante koji ponekad čine čuda, pa tako mogu postići zavidan dekolte.

Za one dame koji ne žele nužno povećati volumen svojih grudi, opcija udobnosti ostaje da nose modele bez žice, u obliku trougla za prirodniji efekat poput popularnih bralete grudnjaka. Devojke i žene s manjim grudima bez problema sebi mogu priuštiti nošenje svih onih neodoljivih topova ili letnjih haljina bez naramenica u kojima izgledaju ženstveno i mladenački.

Kako odabrati brusthalter kada imate srednju veličinu grudi (veličina B i C)

Ni premale ni prevelike, grudi srednje veličine takođe imaju veliku mogućnost izbora. Vlasnice takvog poprsja takođe su prave srećnice jer bez problema sebi mogu priuštiti da nose gotovo sve modele, iako bi bilo bolje da izbegavaju postavljene modele jer bi im mogli narušiti lep izgled grudi. Slobodno se možete odlučiti npr. za pušap varijante ili tzv. balconette grudnjake koji laskaju figuri. Što se tiče modela bez žice, oni se preporučuju isključivo za B veličine jer za veće grudi neće biti dovoljno potpore, savetuje „Marie Claire“.

Kako odabrati grudnjak kad imate velike grudi (veličina D i E)

Pronaći grudnjak za veliko poprsje nije baš lak zadatak. Dakako, dobra potpora grudima u ovom slučaju je i te kako važna, ali ne treba zaboraviti na estetiku. Za dame bujnog poprsja poželjni su čvrsti i meki materijali radi udobnosti. Najbolji su modeli koji u prvi plan naglašavaju voluminoznost grudi, ali bez neugodnog „prelevanja“ kako bi se stvorio efekt gracioznog profila. Pušap varijante nisu najbolje opcija za devojke i žene bujnih grudi jer i bez toga mogu imati divan dekolte.

Kako odabrati grudnjak kad imate vrlo velike grudi (veličina F)

Odustati od sofisticiranog i glamuroznog donjeg rublja samo zato što imate prevelike grudi, nije uopšte opcija! Bapski grudnjaci danas su prošlost, pa mnogi poznati brendovi poput „Savage x Fenty“, iza kojeg stoji Rijana, „Freya“ ili „PrimaDonna“ izrađuju grudnjake u F ili G veličini.

Bitno je da korpe prate oblik grudi, te da istovremeno osiguravaju visok nivo udobnosti. Dobra opcija su grudnjaci koji prate liniju i pomalo obuzdavaju dekolte uz pomoć debljih naramenica. Za sportske aktivnosti najbolje je odlučiti se za čvrst sportski brusthalter koji grudi drži na mestu.

Profimedia

Kako se grudnjak pravilno oblači

Pravilno oblačenje grudnjaka – prvo navucite bratele pa ga onda, nagnuti napred, zakopčajte pozadi. Podesite grudi kako bi lepo upale u korpe, ukoliko je potrebno namestite ih rukom.  Zakopčavajte grudnjak na prvim gajkama – tako ne samo da ćete se uveriti da zapravo nosite pravilnu veličinu brusthaltera, već ćete produžiti njegov rok trajanja.

Brusthaltere perite ručno

Bruseve perite ručno – ukoliko ih perete mašinski možete ih oštetiti. Žice mogu da zarđaju, a elastin pod velikim temperaturama da popusti. Najbolje je da grudnjake perete ručno, u hladnoj vodi, a zatim ih okačite štipaljkama da se ocede.

čitajte i ovo

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike