Aromatične soli možete da pripremite kod kuće – jednostavno je

25.03.2021

13:55 >> 11:53

0

Autor: Z. A.

Svako jelo sa njima dobija čarobni ukus

Aromatične soli možete da pripremite kod kuće – jednostavno je
Copyright Pexels/ Karolina Grabowska

Za začinske soli možete upotrebiti sušeno bilje, začine, suve pečurke, pržene orašaste plodove i semenke. Priprema je jednostavna i brza, a takve soli podići će ukus svakog jela.

Začinska so priprema se za nekoliko sekundi. Dovoljno je pomešati četvrtinu šolje suvih sastojaka s tri četvrtine šolje soli i sve izmiksajte u blenderu. Razmeru možete prilagoditi vašem ukusu ili kombinovati različite sastojke.

možda će vas i ovo zanimati

Za začinske soli možete upotrebiti sušeno bilje (ruzmarin, žalfiju, origano, bosiljak, vlašac), začine (kim, korijandar, kari, crvenu papriku, beli luk u prahu, semenke slačice), suve pečurke (vrganji, šitake), pržene orašaste plodove (orahe, lešnike, bademe) i semenke (lanene, suncokretove, bundevine). Uz malo prakse ubrzo biste mogli kreirati i slane mešavine, a ukoliko ih stavite u lepu teglicu, mogu biti i unikatan poklon.

Pexels

Koja je kombinacija najbolja za određene namirnice:

Začinsko bilje – za meso, ribu, supe, gulaš, hleb, jaja, pirinač, testeninu, kokice, prelive i sosove.

Orašaste soli – za povrće, pirinač, supu, sosove i salatne prelve, kao i kao dodatak testu za hleb.

Ljute soli – za meso, ribu, jaja, pirinač, kokice, supe, gulaš, krompir, sosove i prelive.

Semenke – za sirovo ili kuvano povrće, u supama, sosovima, salatnim prelivima i hlebu.

So sa pečurkama – za meso, jaja, pirinač, supu, testeninu, kremaste sosove i začinsko ulje.

Citrusne soli – za plodove mora, ribu, piletinu, krompir, pirinač, testeninu i prelive za salatu.

Pexels/ Miguel á Padriñán

Začinska so sa suvim pečurkama

Sastojci: 20 g sušenih vrganja, 6 kašika morske soli, 1 kašičica suve majčine dušice, 1 kašičice sveže mlevenog crnog bibera, 3/4 kašičice muskatnog oraha

Priprema: Rukama zgnječite vrganje da ih usitnite. Stavite sve sastojke u blender i miksajte nekoliko minuta da se sve pomeša. Stavite u teglicu. Ova so zadržaće aromu do šest meseci.

Indijska začinska so

Sastojci: 1 kašika mlevenog pimenta, 1 kašika mlevenog cimeta, 1 kašika suve nane, 1 kašika mlevenih badema,1 kašika kurkume, 1/2 kašičice mlevenog crnog bibera, 250 g soli

Priprema: Kratko izmiksajte sve sastojke i stavite u teglicu. Ova so slaže se sa svim jelima indijske kuhinje, ali i mnogim zapadnjačkim – odlična je kao dodatak hamburgerima, piletini i sendvičima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike