Farbana kosa je zahtevnija od prirodne, a evo koja se boja najlakše održava

23.12.2021

10:05

0

Pre odluke o farbanju valja misliti o održavanju kose nakon toga. Neke nijanse se održavaju lako, dok su druge zahtevnije. Šta je trenutno hit u svetu i koja se boja najlakše održava, sledi u nastavku teksta

Farbana kosa je zahtevnija od prirodne, a evo koja se boja najlakše održava
Copyright Pexels

Statistika kaže da je pedesetih godina prošlog veka tek 7% žena bojilo kosu. Uglavnom su za farbom posezale da sakriju sede a retko, ili gotovo nikada, iz želje da promene svoju prirodnu boju kose.

Danas čak 85% žena farba kosu bar jednom u 8 nedelja.

Na stranu razlozi ovakve statistike koja se tiče modnih trendova, slobodnijeg pristupa i većim mogućnostima za usklađivanjem svog izgleda sa željama i trendovima, tek, ofarbana kosa je lepa samo ako je boja sveža, pravilno održavana i blistava, a kosa zdrava.

Pojedine nijanse su modernije od drugih, čak vrlo trendi ali zahtevaju mngo dodatne nege, česte posete frizeru i na koncu, mnogo novca.

Ovaj članak ima za cilj da istraži u koju nijansu ofarbati kosu, a da njeno održavanje bude jednostavno i lako kao i kako očuvati zdravlje kose uz konstantno farbanje.

Koja nijansa boje za kosu je najmodernija?

Crna i tamno braon prirodna boja kose je je najzastupljenija na svetu. Ona pokriva između 75 i 84% svih glava na planeti.

Nakon nje dolazi druga najčešća boja. 11% svih stanovnika oba pola imaju prirodnu braon kosu. Za ženu sa ovom nijansom kaže se da je brineta.

Samo 3% svetske populacije ima prirodno plavu kosu. 2% ostaje na prirodno riđokose odnosno osobe crvene kose.

Dovoljan je izlazak na ulicu da bude jasno da je većina žena na ovaj ili onaj način plavokoso. Da li su to ombre stilovi farbanja, pramenovi ili ujednačena nijansa na celoj kosi, tek malo je brineta i crnki, još manje ekstravagantnih crvenokosih dama.

Žene danas počinju da se farbaju vrlo mlade upravo iz želje da imaju modernu nijansu kose koja se razlikuje od prirodne boje.

Najmoderniji su plavi tonovi od tamnoplavih, pepeljastih do boje meda i najzad platinasto plava boja kose.

Neverovatno ali još uvek na top listi modernih boja za kosu prvo mesto zauzima pastelni balayage. Ovo je savršen izbor za one koji ne žele blanš na celoj dužini kose.

Money piece je tehnika izvlačenja pramenova za kojom su žene poludele u 2021. godini.

Savršen je jer osveži izgled svetlim pramenovima koji uokviruju lice.

Na trećem mestu mada ne manje moderna boja kose su chunki tj. krupni pramenovi nalik onim iz 90-ih.

No, kosa, kako god ofarbana, treba pre svega da je zdrava.

Zašto je vitamin D važan za zdravu kosu?

Malo koja žena će odustati od odluke o farbanju i blajhanju kose samo da bi sačuvala njeno zdravlje.O tome se obično misli tek kasnije kada nastanu problemi u vidu opadanja, suve kose, teškog oblikovanja i gomile skupih preparata koje je neophodno upotrebiti kako bi se održao dobar izgled kose.

Da bi se toliko moderni pramenovi postigli, posebno ukoliko je prirodna boja kose tamno smeđa ili crna, prvo se radi depigmentacija pramenova blanšom.

Iako se danas frizeri mogu pohvaliti mnogo blažim hemikalijama za tretman kose one još uvek pogubno deluju tako što oštećuju strukturu vlasi, dehidriraju je i čine lomljivom.

Nakon nekog vremena kosa zahteva sve više pažnje a često kao posledica hemijskog tretmana žene iskuse i pojačano opadanje kose.

Jedan od vidova nege blajhane kose biće i unošenje veće količine nutritijenata koji podstiču regeneraciju folikula i pospešuju rast kose. D3 vitamin je suplement koji bi trebalo uzimati posebno u zimskim mesecima kada je sinteza ovog vitamina sunca slabija.

Vitamin B6, oligoelementi i proteini kao i hranljive maske za kosu su deo rutine sa kojom se vlasnice pramenova moraju družiti kako bi održale svoju besprekornu frizuru.

Plava kosa je tek na 4 mestu po jednostavnosti održavanja

Pre odlaska u frizerski salon valja znati u šta sledi.

Boju treba sačuvati blistavom kako bi ostala ukras ženskog izgleda.

Naravno, održavanje zavisi i od tipa kose, njene strukture, da li postoje crveni podtonovi ili ne.

Ipak, generalno, neke boje se lakše održavaju od drugih.

Plava

Briga o plavoj kosi je posebno zahtevna iz više razloga.

Pre svega, prelazak sa tamne prirodne nijanse na svetliju boju uvek podrazumeva hemijska oštećenja vlasi.

Farbane plavuše moraju računati sa čestim farbanjem, ljubičastim šamponom za suzbijanje crvenog podtona i hranljivim maskama za kosu nakon svakog pranja.

Srećom, postoji i niz plavih nijansi vrlo bliskih prirodno plavim nijansama koje se postižu samo farbom bez blanša, manje oštećuju kosu i pružaju dopadljiv prirodni izgled. Ove boje lepo izgledaju i nakon nekoliko nedelja jer ispiranjem postaju malo svetlije, pod suncem se prošaraju

prirodno pa izgleda kao da su u kosi diskretni pramenovi. Ovo može biti dobar izbor za farbanje u plavo.

Karamel, boja meda i pepeljasto plava su favoriti.

Braon

Ovo je boja kose koja se prilično lako održava. Ona je po pravilu vrlo slična ili za par nijansi različita od prirodne nijanse.

Čak i ako se prirodna plavuša ofarba u braon to se lako postiže sa minimalnim štetama od hemijskog tretmana kose.

Održavanje se svodi na farbanje izrastka jednom u 4 nedelje.

Bolji šampon namenjen farbanoj kosi je svakako potreban.

Problem može nastati ukoliko se iz braon boje kose žena želi vratiti na plavo. Taj postupak zahteva ozbiljniji hemijski tretman, teže se postiže željena nijansa i održavanje zahteva više truda.

Kestenjasta

Savršena mešavina crvene i braon, kestenjasta dobro stoji skoro svakome. Ako je kosa već smeđa ili crvena, postizanje kestenjaste boje će biti relativno neprimetno i neće zahtevati toliko održavanja. Prirodno svetlija kosa ofarbana u kestenjasto će zahtevati više muke oko održavanja.

Crna

Pomislilo bi se da je crna boja kose najlakša za održavanje. Ovo može biti tačno samo ako je prirodna kosa dosta tamna.

Međutim, za svetlokose, dobijanje zift crne kose zahteva strpljenja i u bojenju i u održavanju.

Crna boja je zahtevna jer uvek brzo bledi i ukoliko nije besprekorno intenzivna i blistava izgleda sve samo ne lepo.

Podložna je i pojavi crvenkastog odsjaja tokom letnjih meseci i ne valja kada izgleda isprano.

Najzad, priroda skoro uvek sve najbolje uredi. Ona uskladi boju tena, obrva, očiju i kose. Potrebno je biti vrlo obazriv u drastičnim promenama boje kose koje mogu narušiti prirodni sklad i učiniti da osoba izgleda neprirodno.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: PR.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike