Pet jednostavnih trikova koji će kosu učiniti sjajnom i zdravom i tokom hladnih dana

02.12.2021

15:55

0

Počeli smo da nosimo kape, vlažnost vazduha je povećana, vetar sve češće duva - sve ovo zahteva negu kose prilagođenu svim pomenutim uslovima

Pet jednostavnih trikova koji će kosu učiniti sjajnom i zdravom i tokom hladnih dana
Pixabay

Letos smo se borili protiv uticaja sunca i mora na našu kosu, druge sezone nose novi set izazova.

Niske temperature i vlaga s jedne strane, grejanje i kape s druge… zimi se čini kao da se sve urotilo protiv dobre frizure i zdrave, sjajne kose.

Lepa i sjajna kosa počinje iznutra zato je prvi korak ka cilju - zdrava ishrana.

Zdrava ishrana

Hrana bogata proteinima i omega-3 poput lososa i druge masne ribe, avokada, orašastih plodova i semenki je poželjna, kao i namirnice bogate vitaminom D. Svakako ne smemo zaboraviti lisnato povrće i, kao i obično – vodu.

Hidratacija

Nakon hidratacije iznutra, važna je i ona spolja. Vetar, hladnoća, korišćenje fena za kosu je isušuju pa kod redovnog pranja kose treba koristiti toplu, ali ne i vruću vodu.

Ukoliko vam to već nije praksa, u redovno pranje kose treba da uvedete regenerator koji će je hidrirati i pomoći pri raščešljavanju, kao i korišćenje hranjive maske jednom nedeljno.

Pexels
 

Raščešljavanje

Zbog vlage, trenja izazvanog šalovima i kapama, duga kosa je zimi sklonija petljanju i pucanju. Kako bismo to sprečili, potrebna je dobra četka i tehnika raščešljavanja. Krećemo nežno od vrhova i postepeno se penjemo prema korenu.

Češljanje nikako nije preporučljivo na mokru kosu, a bonus je koristiti svilene jastučnice za spavanje koje su nežnije prema koži i kosi.

Stilizovanje

Kod stilizovanja kose, poželjno je koristiti što je manje moguće vrućih aparata poput figara, fena ili pegle za kosu koji je oštećuju. Kako biste smanjili oštećenja, preporučuje se da kosu sušite fenom podešenim na nižu temperaturu i to kada više nije sasvim mokra.

Pixabay
 

Takođe, kako bi se izbegla prečesta pranja i sušenja kose, period između pranja možemo produžiti suvim šamponom uz koji će kosa duže izgledati sveže.

Održavanje

Zdrave navike ključ su zdrave kose, ali važno je i njeno redovno održavanje. Kod farbanja kose poželjno je dodati tretmane koji hidriraju i ojačavaju kosu, a kada je reč o suvim i ispucalim krajevima – redovno šišanje je spas zahvaljujući kom će kosa izgledati lepše i zdravije.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti