Modna kuća "Luj Viton" oprostila se od Virdžila Abloa, omiljenog dizajnera među poznatima

30.11.2021

10:35

0

Revolucionarni modni dizajner koji je uličnu odeću uzdigao u carstvo mode

Modna kuća "Luj Viton" oprostila se od Virdžila Abloa, omiljenog dizajnera među poznatima
profimedia-0619851505 - Copyright Profimedia

Virdžil Ablo, dizajner, osnivač modnog brenda "Off-White" i kreativni direktor muške odeće "Luj Viton", preminuo je u 42. godini.

Vest je objavljena na njegovom Instagram profilu. Ablo je bolovao od retkog, agresivnog oblika raka, a s bolešću se borio od 2019. godine. Iste godine je i napravio pauzu od mode, prema preporuci lekara te otkazao nekoliko nastupa te jeseni.

Slavni dizajner bio je otac dvoje dece koju je dobio sa suprugom Šenon. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @virgilabloh

- Iza njega ostaju supruga Šenon Ablo, njegova deca Lov Ablo i Grej Ablo, sestra Edvina Ablo, roditelji Ni i Eunis Ablo i mnogi dragi prijatelji i kolege. Više od dve godine Virdžil se hrabro borio protiv retkog, agresivnog oblika raka, angiosarkoma srca. Njegov je izbor nakon dijagnoze 2019. bio da se bori u privatnosti, podvrgavao se mnogim napornim tretmanima, dok je u isto vreme vodio nekoliko važnih institucija koje se bave modom, umetnošću i kulturom.

Kroz sve to, njegova radna etika, beskonačna radoznalost i optimizam nikada nisu jenjavali. Verdžila je vodila njegova posvećenost svojem zanatu i njegova misija bila je da otvori vrata drugima i stvori put za veću jednakost u umetnosti i dizajnu. Često je znao reći da je sve ono što radi posvećeno 17-godišnjoj verziji njega samog. Iskreno je verovao u moć umetnosti da inspiriše buduće generacije - stoji u objavi njegove zvanične Instagram stranice.

Njegova matična kuća se takođe oglasila nakon tužne vesti koja ih je izuzetno pogodila i istakla da Verdžil nije bio samo genijalan dizajner i vizionar, već i čovek prelepe duše i velike mudrosti.

Ablo je revolucionarni modni dizajner jer je promenio percepciju o tome šta je „luksuzna moda“, smatra vodeći stručnjak za crnu modu, Darnel Lisbi Džejms.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @virgilabloh

Uspeo je da uličnu garderobu uzdigne na nivo luksuzne odeće i u tom procesu promenio je viđenje "crnog" u modnoj industriji.

Lisbi Džejms, istoričar mode i kustos kaže:

- Ako pogledate poslednjih 40 godina mode, primetićete ovu tranziciju, a kada je Virdžil ušao u industriju, on je preuzeo lopticu, cementirajući ono što su mnogi od nas iz crnačke zajednice uvek smatrali luksuznim. U suštini, njegov brend dokazao je da luksuz može biti stanje uma, a ne samo ono što se fokusira na cenu i ekskluzivnost brenda.

Lisbi dodaje da je kao vodeći crni dizajner u industriji, Ablo „nesumnjivo otvorio nekoliko vrata koja će, nadamo se, olakšati stvari budućim dizajnerima, ali i da nije bio samo istaknuti crni modni dizajner, već umetnik koji je eksperimentisao sa različitim tehnikama, tehnološkim metodama i inspiracijama kako bi pogurao modu napred.”

Profimedia
 

Abloovo nasleđe će biti višestruko - ono će biti prožeto činjenicom da je Ablo bio crnac koji je transformisao način na koji se publika bavi modom i omogućio da se više ljudi pridruži toj vrsti radosti.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike