Nećete verovati šta ubrzava proces starenja! Jedna čaša je u redu, ali kod druge bi već trebalo da se zamislite

26.11.2021

15:20

0

Takođe, ova tečnost utiče i na poremećaje spavanja

Nećete verovati šta ubrzava proces starenja! Jedna čaša je u redu, ali kod druge bi već trebalo da se zamislite
Copyright Profimedia

Pored genetike, veliki uticaj na starenje ima i način na koji vodimo život, ali i kako se hranimo.

Voće, masna riba, prirodni sokovi, čaj i puno vode mogu koliko-toliko usporiti brzinu starenja. S druge strane, naš najveći neprijatelj u borbi sa borama, verovali ili ne, jeste - alkohol.

Pexels/Pavel Danilyuk
 

- Alkohol ima loš učinak na hidrataciju i zdravlje jetre. Vaša koža s godinama postaje tanja i suvlja, a alkohol, kad se konzumira u velikim količinama, tokom vremena može uticati na to da koža izgleda starije - navodi, u nedavnom članku o pićima koja ubrzavaju starenje, Ejmi Gudson, autorka knjige "Priručnik o sportskoj ishrani".

Alkohol i san

Redovno konzumiranje alkohola utiče na starenje, jer takođe narušava i san.

U nekoliko sprovedenih studija dokazano je da preterano uživanje u alkoholu može uticati na probleme sa spavanjem, a češće se javlja kod muške populacije. Nedostatak sna dalje utiče na brže starenje.

Jo Wiggijo/Pixabay
 

Istraživanja su takođe potvrdila da, uz fizičke znakove starenja zbog lošeg sna, nedostatak zdravog sna tokom vremena takođe može da smanji nečiju sposobnost da oporavi ono što se naziva "egzogeni stresori". Ti stresori uključuju sunčevu svetlost, određene hemikalije koje se nalaze u šminki ili proizvodima za negu kože, zagađivače vazduha i dim cigareta.

 
Pexels

- Umereno konzumiranje alkoholnih pića normalno je i ne bi trebalo da stvara veće zdravstvene probleme kako starite. Ali važno je voditi računa o količini alkohola koju pijete - zaključuje Gudsonova.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike