Znate li šta znače izrazi poput „genuine leather“ ili „full-grain“ koje vidite na svojoj tašni ili čizmama?

18.11.2021

17:50

0

Među kožnim stvarima postoje oznake koje će vam otkriti nešto više o materijalu, kao i koliko će on otprilike trajati

Znate li šta znače izrazi poput „genuine leather“ ili „full-grain“ koje vidite na svojoj tašni ili čizmama?
Pexels

Najkvalitetnija koža obično je deblja i teža.

Oznaka se nalazi na donjoj strani ili unutar kožne galanterije i otkriva da li se radi o pravoj koži (genuine leather), vrhunskoj koži (top-grain leather) ili koži punog zrna (najbolja, full-grain leather).

Prava koža - genuine leather

Prava koža ne znači samo da je proizvod izrađen od prave kože, već znači i da je to ujedno koža najnižeg kvaliteta. Ne traje toliko dugo koliko bismo očekivali od kože. Od nje se prave modni dodaci, cipele i torbe niskih cena.

Vrhunska koža - top-grain leather

Ovo je vrsta kože koju ćete pronaći u finoj kožnoj galanteriji i može se smatrati srednjeg kvaliteta. Koristi se najčešće za izradu torbi, kao i za male proizvode za muškarce, poput novčanika i slično.

Pexels
 

Izrađuje se usitnjavanjem komada najbolje kože punog zrna (najbolja kategorija) i brušenjem svih nedostataka, te utiskivanjem efekta kože. Obično se dorađuje i boja, čime dobija prepoznatljiv izgled.

Gotov proizvod na kraju ima malo plastičan efekt pa će nakon nekog vremena izgledati staro i istrošeno.

Koža punog zrna - full-grain leather

Često se koristi za teške kožne predmete, kao što su futrole za oružje i veći pojasevi. Međutim, može se koristiti za klasične kaiševe, aktovke, cipele, radne čizme i brojne druge proizvode iz područja kožne galanterije.

Ova vrsta kože često je prirodno obeležena nedostacima same životinje, poput ožiljaka, ali luksuzne kompanije će izbegavati takve detalje, što dodatno poskupljuje njihov proizvod.

Pexels
 

Koža punog zrna je vrlo tvrda, ali vremenom će dobiti lepu patinu. Ako uložite u predmet izrađen od kože punog zrna, verovatno ćete taj predmet imati godinama i decenijama, ako se pravilno brinete o njemu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti