Indijke spavaju s pletenicama: Razlozi su praktični i imaju veliki uticaj na lepotu kose

13.11.2021

15:20

0

Indijke su poznate po bujnoj, svilenkastoj kosi, stoga bi trebalo da sledimo njihove trikove

Indijke spavaju s pletenicama: Razlozi su praktični i imaju veliki uticaj na lepotu kose
pietra-schwarzler-LsqyOTswTjw-unsplash - Copyright Unsplash

Žene u Indiji imaju dugu, sjajnu i neodoljivo lepu kosu, a briga o njoj duboko je ukorenjena u indijskoj kulturu. Indijske majke i bake generacijama su prenosile mnoge tajne, a jedna od njih je pletenje kose svake večeri pre spavanja.

U indijskoj kulturi se veruje da su žene izloženije negativnim energijama kada spavaju raspuštene kose. U stvarnosti, pletenje kose pre spavanja može pomoći da ona izgleda sjajnije i bujnije. Takođe, tu je još nekoliko prednosti pletenja kose:

Vrhovi će se manje lomiti

Šišanje kose privremeno će pomoći kod ispucalih vrhova, ali ako ne napravite nikakve promene u rutini nege kose, pramenovi oštećene kose ponovo će se pojaviti. Ispucali vrhovi nastaju kada koristite jake hemijske proizvode ili previše često sušite kosu, a način na koji spavate takođe može da utiče na zdravlje i lepotu kose. Držanje kose u pletenicama dok spavate smanjuje trenje, štiteći pramenove od oštećenja.

Kosa će izgledati sjajnije

Kosi je potrebna vlaga da bi što bolje izgledala. Mnogo je razloga zašto ona ne može da zadrži vlagu, štaviše, može čak i da lagano dehidrira preko noći. Pletenje kose pre spavanja pomaže u zadržavanju preko potrebne vlage, jer struktura pletenica održava hidrataciju u kosi.

Olakšava raspetljavanje kose

Ako redovno pletete kosu pre spavanja, to pomaže da je ujutro lakše otpetljate. Osim što će vam uštedeti vreme koje trošite na raspetljavanje kose, pletenje osigurava da izgubite manje kose kada je češljate.

Unsplash
 

Prirodan način da obuzdate vlasi koje štrče

"Anti-frizz" proizvodi mogu pomoći da privremeno ukrotite te frustrirajuće naelektrisane vlasi koje štrče, ali su prepuni hemikalija, pa čak mogu uzrokovati izbijanje akni. Pletenje kose jednostavan je i pristupačan način da spriječite "frizzy" kosu.

Kosa će vam biti jača

Kada kosa postane slaba i lomljiva i počinje da se kida, to naravno ne izgleda lepo, a ta oštećenja čak mogu da utiču i na rast kose. Kad su vlasi slabe i tanke, mogu da pucaju, pa ništa od lepe i bujne kose. Ali uz pletenice s kojima spavate neće vam trebati mnoštvo preparata za stilizovanje kose, te će ona, osobođena mnogih hemikalija, biti snažnija.

Nećete gubiti vreme ujutru

Ako niste ranoranilac, kosa ispletena u kike pre spavanja znači da ćete imati gotovu frizuru ujutru. Moći ćete da dremnete malo duže, jer će biti dovoljno da kosu raspletete i imaćete divne uvojke.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike