Udovoljite sebi još danas: Spa rituali iz kućne radinosti koje morate da isprobate

03.11.2021

15:20

0

Isključite mobilni telefon i odvojite sat vremena samo za sebe

Udovoljite sebi još danas: Spa rituali iz kućne radinosti koje morate da isprobate
pexels-vlada-karpovich-6634834 - Copyright Pexels

Pomoću malih rituala u kućnoj radinosti, poput nege lica, tela ili relaksirajuće kupke, opuštamo um i telo i tako smanjujemo nivo stresa koji nam donosi svakodnevica.

Izdvojite vreme za sebe i barem jednom nedeljno priuštite neki od negujućih kućnih spa rituala. Telo će se rešiti napetosti i stresa koji su se nakupili tokom nedelje i lakše ćete se nositi sa izazovima koje vam donosi predstojeća radna nedelja.

Opuštajuća kupka

Stručnjaci tvrde da opuštajuća kupka smanjuje nivo hormona stresa, kortizola i otpušta endorfin, hormon koji ublažava bolove i napetost u organizmu. Kako biste stvorili ugođaj kao u SPA centru, možete u kupku da dodate nekoliko kapi eteričnog ulja lavande, koje je tradicionalno poznato kao prirodni preparat protiv nervoze, napetosti i nesanice.

Ako niste ljubitelj eteričnih ulja, možete umesto toga da stavite mirisnu bombicu za kupanje ili pak so za kupanje.

Maslinovo ulje

Postoji mnogo načina za korišćenje maslinovog ulja za lepotu. Donosimo vam dva omiljena.

Maska za kosu: uzmite jednu kašičicu maslinovog ulja i umasirajte u suvu kosu, posebno na vrhove. Umotajte kosu u peškir i pustite da deluje dvadesetak minuta. Nakon toga isperite toplom vodom.

Pexels
 

Skidanje šminke sa očiju: stavite nekoliko kapi ulja na pamučnu vatu i zatim nežno očistite šminku sa očiju. S obzirom na to da maslinovo ulje izuzetno dobro hidrira kožu, nije ga potrebno ispirati.

Smeđi šećer

Jeftin i jednostavan način za skidanje mrtvih ćelija s kože nakon čega će vam koža biti neverovatno sjajna.

Pomešajte 1/2 šoljice smeđeg šećera sa 2 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice ovsa, pola kašičice mlevenog cimeta i pola kašičice sveže narendanog muskatnog oraščića koji ima protivupalna svojstva, pa nanesite na kožu i trljajte dva minuta, a potom isperite.

Isti recept možete koristiti i za lice, ali zamenite smeđi šećer s belim koji je nežniji za ten i sadrži antibakterijska svojstva.

Avokado

Avokado je odličan sastojak za kosu kojoj treba brzo oživljavanje.

Maska za kosu: Pomešajte jedno žumance sa jednom kašičicom maslinovog ulja i jednom kašičicom meda u maloj posudi. Zatim dodajte pola naseckanog avokada i promešajte ponovno.

Pexels
 

Dok se tuširate, nanesite masku prvo na vrhove, a zatim na celu kosu. Ostavite 15-20 minuta da upije, zatim isperite, našamponirajte pa ponovno isperite.

Cimet

Cimet sadrži antibakterijska i antigljivična svojstva, kao i sitna zrnca koja pomažu otvaranju začepljenih pora. Cimet može da izazove iritaciju pa preporučujemo da ovaj recept isprobate na unutrašnjem delu ruke pre nego što ga primenite na licu.

Pomešajte ¼ šoljice belog šećera s jednom kašikom maslinovog ulja, kašičicom cimeta i jednom kašičicom sveže narendanog korena đumbira (smanjuje upalu). Zatim nanesite na kožu i masirajte kružnim pokretima, pa isperite.

Jaja

Jaja su odlična za ten, a posebno belance. Takođe pomažu da privremeno zategnute kožu.

Maska za lice: Umutite zajedno kašičicu belanca i ½ kašičice meda. Namažite na lice i ostavite da deluje 15 minuta. Osetićete lagano zatezanje. Na kraju isperite toplom vodom i nežno obrišite peškirom.

Pexels
 

Ovas

Ovas umiruje osetljivu kožu, ali dobar je i za masnu kožu.

Pomešajte 2 kašičice ovsa sa 1 kašičicom jogurta i ½ kašičice meda. Smesu nežno umasirajte na lice (izbegavajući područje oko očiju), ostavite dva minuta i zatim dobro isperite.

Usitnite ¼ banane u maloj činiji i pomešajte sa 2 kašičice ovsa, 1 kašičicom usitnjenih badema ili malo sojinog mleka, pa ubacite i prstohvat muskatnog oraščića ili cimeta. Nanesite na lice (izbegavajući područje oko očiju), ostavite da deluje 5-10 minuta i zatim isperite toplom vodom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike