Želite sjajnu i stilizovanu kosu i tokom zime? Nekoliko trikova će je učiniti zanosnom

31.10.2021

15:20

0

Želite sjajnu i stilizovanu kosu i tokom zime? Nekoliko trikova će je učiniti zanosnom
girl-g04e553f91_1280 - Copyright Pixabay

 S obzirom na hladnije temperature, umanjenu vlažnost vazduha i češću potrebu za stilizacijom kose, tokom zimskih meseci i hladnih dana je vašoj kosi definitivno potrebna drugačija i intenzivnija nega.

Uz pomoć nekoliko trikova kosa će vam biti sjajnija tokom zime.

Nemojte nositi šešire i kape baš svakog dana

Pixabay
 

 

 U hladnijim danima skalp proizvodi više ulja kako bi "podmazao" i zaštitio sebe i vašu kosu, što, ako često nosite kape, može prouzrokovati pojavu gljivica koje rezultuju pojavom peruti i crvenila. Ali ne brinite, ovo veoma lako možete sprečiti.

Ukoliko je dan hladan ali sunčan, nemojte nositi kapu ili šešir, jer će UV zraci umanjiti perutanje vaše kose i prekinuti proces stvaranja gljivica na skalpu. Naravno, lice zaštitite kremom za zaštitnim faktorom, a uši možete zaštititi mufovima, ukoliko je napolju temperatura veoma niska.

Uzimajte suplemente 

Svima nam je dobro poznato da je vitamin D krucijalni vitamin za izgradnju zdravog i jakog imunog sistema, a on je takođe veoma značajan i za zdrav skalp. Samim tim što su zimi dani kraći i oblačniji, mnogi od nas su u daleko manjoj količini izloženi suncu (glavnom izvoru vitamina D) nego leti, i samim tim ostaju u njegovom deficitu. Vitamin D možete piti kao suplement, a on će vam pomoći da ojačate imunitet i skalp, kao i da zadržite hidrataciju kože i ojačate kožnu barijeru koja će se boriti protiv bakterija.

Takođe, vitamin D možete da unesete i ishranom, a predlažemo vam da to učinite kroz redovno konzumiranje ribe. Ne bi bilo zgoreg ni konzumiranje kolagena sa biotenom, koji će uticati na kvalitet i rast vaše kose. Kolagen je prirodni, sastavni deo dlake, a boost u zimskim danima, kada se kosa više kida i tretira toplotom, garantovano će joj dobro doći.

Važno je i koliko šećera koje unosite

Pixabay
 

 

Tokom hladnijeg prazničnog perioda, većina nas uživa u hrani i alkoholnim pićima više nego u drugim periodima godine, a naravno – ono smo što jedemo. Samim tim, hrana koju unosimo može uticati na naš skalp i kvalitet naše kose, a probrana dijeta može uticati na njen zdrav izgled i rast. Ono na šta bi tokom zimskog perioda trebalo da obratite posebnu pažnju je preterano unošenje šećera, kroz dezerte i alkohol, koji mogu izazvati upalne procese na osetljivom skalpu, kao što je seboreični dermatitis. Ukoliko osećate crvenilo, svrab ili neprijatnosti na skalpu, vreme je da promenite svoju ishranu, kako ne biste rizikovali neželjeni gubitak kose ili istanjenje dlake.

Promenite šampon 

Ukoliko sa dolaskom zime primećujete pojavu peruti i iritacija na skalpu, a samo promena ishrane vam ne pomaže – vreme je da promenite i šampon koji koristite. Potražite šampon koji u sebi sadrži ketokonazol, sastojak koji je aktivan u borbi protiv gljivičnih oboljenja i peruti.

Zaštitite svoju kosu od toplote, jer ćete je češće sušiti fenom

Pixabay
 

 

I naravno, zimi je daleko teže ostaviti kosu da se bez oštećenja osuši prirodnim putem, te bi bilo dobro da uložite novac u heat protection proizvode za kosu, kvalitetan fen sa podešavanjem temperature i peškir od mikrofibera, koji će upiti vlagu a neće vam oštetiti kosu. Takođe, okrenite se intenzivnijim i hranljivijim maskama za kosu između pranja, kojima ćete ojačati i nahraniti dlaku oštećenu toplotom.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike