Pet razloga zašto imate bore na čelu, a nemaju veze s godinama

23.09.2021

17:19 >> 17:28

0

Pre nego što zaplačete jer mislite da vam je starost zakucala na vrata, obratite pažnju na neke druge stvari i šta vam to bore govore

Pet razloga zašto imate bore na čelu, a nemaju veze s godinama
Copyright Unsplash

Tokom 20 godina, doktorka Eskuirol pratila je muškarce i žene starosti od 30 do 60 godina i otkrila da ljudi koji nisu imali duboke bore ili su te bore bile minimalne, ujedno imaju i najmanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Oni pak s dubokim borama imaju deset puta veći rizik. Pojašnjava kako uzrok može biti začepljenje krvnih sudova u predelu čela, pa su se zbog toga razvile duboke bore.

Pročitajte još

Dodatno, stručnjaci ističu kako su duboke bore često odraz načina života poput stresa, nezdrave hrane i drugih faktora koji doprinose razvoju kardiovaskularnih bolesti. Duboke bore mogu biti odraz različitih problema.

Ako ste u dvadesetima i tridesetima

Ostavite po strani kreme s retinolom. Radije se zapitajte koristite li zaštitne kreme protiv sunca? Dobija li vaša koža dovoljno vlage? Kako živite? Radite li piling jedanom nedeljno?

Istraživanja su pokazala da stres može prouzrokovati stvaranje bora. Pritom stres može da varira od onog koji nastaje zbog razgovora za novi posao do onog podstaknutog zagađenjem vazduha koje trpe svi stanovnici gradova.

Pexels

Rezultat mogu biti akne, ali i pojava bora na čelu. Problemu ćete doskočiti ako se potrudite da se smirite i u svakodnevicu uvedetei antistresne programe poput meditacije ili vežbi držanja. Dodatno, posvetite više pažnje svakodnevnoj nezi kože i hidrataciji.

Ako ste u tridesetima i četrdesetima

Tokom tridesetih ste premladi za korišćenje snažnih hemikalija u kremama. Umesto da trošite novac na takve proizvode, radije nabavite nekoliko proizvoda za lagani hemijski piling.

Mrtve ćelije kože mogu se nagomilavati, te potamneti kožu oko bora i dodatno ih istaći. Možete nabaviti i serume s vitaminom C. Kako se približavate četrdesetima, koža može postati problematičnija. Možda joj treba više hidratacije.

Pexels

Uz kreme za piling svakako valja ubaciti i noćnu kremu kako bi koža upila dovoljno vlage i hranjivih sastojaka. Takođe, svakog dana popijte što je moguće više obične vode. Oba koraka će pomoći koži da vrati elastičnost i smanji bore. Preporuka je popiti osam čaša vode na dan. Leti nemojte zaboraviti na zaštitne kreme. Za dodatnu negu možete kupiti kremicu s hijaluronskom kiselinom.

Ako ste stariji od 50

U ovo doba života vreme je za posetu dermatologu i razgovor o vitaminima za kožu i sličnim preparatima. Dodatno, možete razmisliti o promeni životnih navika, ali i okruženja. Kakve su vremenske prilike tu gde živite? Kakvu ventilaciju imate u kancelariji? Putujete li često javnim prevozom?

Koža u četrdesetima i u pedesetima proizvodi manje sebuma i nedostaje joj hidratacije, što znači da će biti podložna stresu i faktorima životne sredine. Tad se dešavaju i hormonalne promene koje utiču na fizički i psihički aspekt podjednako.

Pixabay

U tom životnom periodu poželjno je jesti više hrane koja sadrži antioksidanse, a trebalo bi kupiti i težu kremu za hidrataciju. Sa dermatologom se savetujte oko načina kako podstaknuti proizvodnju kolagena.

Ako ste stariji od 60

U ovom životnom razdoblju trebalo bi češće da posećujete kardiologa kako biste se uverili da je sve u redu. Kardiovaskularne bolesti mogu se sprečiti promenom životnih navika, pa još nije prekasno za zdravu ishranu, aktivan životni stil, kontrolu krvnog pritiska i druge činioce.

Ako vas bore zaista zabrinjavaju, a znate da nemaju veze sa zdravljem srca, posavetujte se sa dermatologom. Iako kreme možda neće imati isti učinak na kožu kao što su to imale u tridesetima i četrdesetima, postoje nove metode poput lasera, filera i drugih mogućnosti da izravnate kožu, piše “Healthline”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike