Pogledajte kako se muževnost menjala u poslednjih 120 godina: Od rvača do „drvoseče“

09.01.2021

16:20 >> 17:17

0

Autor: Z. A.

Muška moda i lepota pratili su društvene prilike

Pogledajte kako se muževnost menjala u poslednjih 120 godina: Od rvača do „drvoseče“
Instagram

Često se piše o standardima mode i lepote koji su važili za žene u prošlosti i porede se sa ovim današnjim, ali oni su tokom poslednjih 120 godina bili izraženi i kod muškaraca.

Dvadesetih su bili popularni elegantni muškarci, pedesetih vojni stil i muškarci u uniformi, a danas su na sceni „šumski ljudi“ ili „drvoseče“.

Muškarci su se uvek trudili da budu zgodni, elegantni, uspešni i, naravno, privlačni damama. Zbog trenutne mode bivali su muževniji, ležerniji i bezbrižniji.

možda će vas zanimati i

Šišanje, brkovi, brade, mišići i odevanje imali su veliku ulogu u tome kako su se vremenom smenjivali standardi muške mode i lepote.

A tokom 20. i početkom 21. veka to izgleda nekako ovako:

1900‒1910: Vreme rvača i snažnih muškaraca

Nastupi Eugena Sandoa na početku 20. veka bili su jednako popularni među ženama kao i koncerti „The Beatlesa“ šezdesetih. Čak i Arnold Švarceneger ima nekoliko staua koji prikazuju slavnog sportistu.

1911‒1920: Vreme čiste elegancije

Pinterest

Prvi svetski rat doneo je modu nošenja elegantnih brkova koji su se smatrali modernima i muževnim.

1921‒1930: Uglađena kosa i klonuli izgled

Ovo je decenija tokom koje su svi gubili razum zbog bioskopa i Rudolfa Valentina, zvezde nemog filma. Gotovo svaki muškarac nežne kose razdvojene u sredini, poput ovog vodećeg čoveka Holivuda, automatski je bio privlačan ženama.

1931‒1940: Godine seksi brkova i mišićavih tela

Svet sve više kopira zvezde. Slika muške lepote atletsko je telo dobrog držanja, širokih ramena, uskih bokova i snažnih mišića. Poznati brkovi Klarka Gejbla postali su vrhunac mode.

1941‒ 1950: Vojna muževnost

Pinterest

Omiljena slika muškarca tokom Drugog svetskog rata bila je ozbiljna i muževna. Odeveni u vojne uniforma i sveže obrijani muškarci bili su ideal svake žene.

1951‒1960: Seksi i provokativan muškarac

Pedesete su obeležili rokabili stil i Elvis Prisli, visok i zgodan, koji je uzdahnuo u mikrofon i otplesao svoj poznati džig. Uz Elvisa, tu deceniju obeležio je i Marlon Brando u filmu „The Wild One“ zahvaljujući kojem su se na ulicama pojavile hiljade mladih muškaraca u kožnim jaknama vozeći nove motore.

Mladići su potpuno prihvatili tu novu modu koja je podrazumevala slobodan duh, kožne jakne i sve samo ne pristojno ponašanje, a nazivali su se „žilavi momci“.

1961‒1970: Vreme seksualnog buđenja svakog muškarca

U to je vreme Alen Delon bio je simbol muške lepote. Preplanuli i atletski mladić dečačkih crta lica i senzualnog pogleda sanjivih plavih očiju smatran je savršenim muškarcem.

Kraj decenije označili su hipiji i psihodelični rok. Džim Morison, pevač benda „The Doors“, bio je oličenje modernog muškarca – šarmantan i harizmatičan.

1971‒1980: Lepota mišića

Tokom ove decenije hipiji su vladali, a muškarce je ponekad bilo teško razlikovati od žena. Istovremeno, u svetu sporta pojavljuje se Arnold Švarceneger, koji je sedam puta osvojio titulu mistera Olimpije i srca žena širom sveta, a muškarce naterao u teretanu.

1981‒1990: Vreme prelaska na atletsku lepotu

Serija „Baywatch“ postaje još jedan razlog više za bavljenje sportom, iako su sada u središtu pažnje atletski muškarci s laganim tenom, istaknutim mišićima i, naravno, crvenim kratkim šortsevima.

1991‒2000: Grandž donosi novi trend

Devedesete su obeležene grandž rok muzikom koja je rodila novu generaciju ljudi kojima je bilo svejedno šta nose i kako izgledaju. Pogledajte samo Kurta Kobejna, zvezdu „Nirvane“. Potpuno nezainteresovan za izgled, u staroj odeći izludeo je obožavatelje širom sveta koji su brzo počeli da ga oponašaju, piše Brightside.

2001‒ 2010: Decenija metroseksualaca

Dejvid Bekam postaje slika savršenog muškarca, profesionalni fudbaler koji ima sve atribute alfa muškarca – mišiće, profesionalnu frizuru i skupu odeću.

2011‒2020: Nemarni hipsteri

Hipsterski pokret zavladao je svetom. Trodnevna brada, vintidž odeća, vitko ili atletsko telo glavni su atributi popularnih muškaraca. Uz kockice ili pruge koje vladaju odećom s naočarima, tetovažama i pomalo neurednim izgledom recept je za idealnog muškarca ovog razdoblja. Pogotovo ako je to Rajan Gosling.

Danas: Drvoseča

Brada i duga kosa nemarno vezana u repić postaju sve popularniji atributi kod muškaraca. Ovaj trend se toliko proširio da je čak dobio i nadimak – „lumbersexuality“ ili lamberseksualci, a jedna od definicija je „mišićav i privlačan muškarac iz prošlo-decenijske ere, sa krvlju metroseksualca na rukama, lamberseksualac nas intrigira svojim velikim, čvrstim, muževnim, robusnim, šumarskim smislom za stil…“

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi