Skidate šminku vlažnim maramicama? Nipošto!

13.01.2021

07:21 >> 08:20

0

Autor: Z. A.

Iako vam umnogome olakšavaju rutinu

Skidate šminku vlažnim maramicama? Nipošto!
Copyright Profimedia

Svi već dobro znate da su u nekim situacijama maramice za skidanje šminke spas, posebno na kraćim putovanjima, kada iznenada prespavate van kuće ili kada ostanete bez sredstva za skidanje šminke. One su jeftine i naizgled efikasne, zbog čega su veoma popularne među zauzetim ženama. Ipak, one niti su toliko efikasne niti su baš dobre jer mogu da izazovu brojne probleme na koži lica, i to od akni i alergija do bora.

A još gore je ukoliko za skidanje šminke koristite vlažne namirnice koje uopšte nisu tome namenjene. Možemo samo da kažemo da je to zabranjeno.

Postoji nekoliko negativnih strana ovog preparata za negu koje bi valjalo da upamtite, pa da na spavanje idete relaksiraniji jer znate da niste ništa loše uradili za svoju kožu.

možda će vas i ovo zanimati

 

Ne urade posao valjano

Iako vlažne maramice izgledaju prljavo nakon što njima skinete šminku i očistite lice, one ipak ne skidaju svu šminku, ulja, prljavštinu niti ćelije mrtve kože sa vašeg lica. Problem ne možete rešiti ni ako koristite više maramica, pa je zato bolje da uvek imate sredstvo koje je namenjeno skidanju šminke.

Pritom, eksperti smatraju da se njima ne očisti temeljno koža, već se prljavština raznosi sa jednog na drugi kraj lica. Osim tečnosti kojom su ove maramice natopljene, i sami pokreti skidanja šminke mogu da naprave probleme.

Isušuju kožu

Bez obzira na to kakva vam je koža lica, vlažnim maramicama možete postići uvek isti efekat jer one mogu veoma da vam isuše kožu, dok ujedno ometaju prirodne procese koji su potrebni koži, pa ih zato izbegavajte.
Osim tečnosti koja rastapa šminku, ove maramice neretko sadrže i alkohol koji im pomaže da prodru duboko u jaku i vodootpornu šminku. Ipak, dok alkohol može da ukloni dosadnu olovku za usta, takođe može i da našteti vašoj koži. Ako imate suvlju kožu, obratite pažnju da kupujete maramice na kojima je naglašeno da su bez alkohola – prenosi wannabemagazine.

Uzrokuju bore

Mnoge žene prave grube pokrete maramicama da bi skinuli upornu šminku, a tako rizikuju da oštete osetljiv predeo oko očiju. Ako neprestano vučete tanku kožu oko očiju napred nazad kada skidate šminku, možete da dovedete do preranog stvaranja bora oko očiju. Ako morate da koristite maramice, koristite vlažnije ili one koje su formulisane za osetljivu kožu. Vrlo je važno da držite maramicu nekoliko sekundi na oku pre nego što počnete da trljate, jer tako tečnost može da rastvori šminku oko očiju, pa će vam biti lakše da je skinete bez mnogo trljanja. Međutim, tečnost kojom su maramice natopljene sadrže hemikalije koje su poput deterdženata i, ako su pregrubi za vašu kožu, oni će je iritirati, pogotovo ako ne isperete lice po uklanjanju šminke. Koža potom može da vam bude crvena, napeta i da pecka. Isto biste postigli kada biste naneli sapun na lice, a da ga oda ne isperete.

Ne skidaju šminku u predelu oko očiju

Vlažne maramice ne samo što nisu namenjene skidanju šminke već nije dobro koristiti ih ni u predelu oko očiju, jer je reč o veoma osetljivom delu vašeg lica koji njihovom upotrebom možete dodatno iziritirati.

Pinterest

Onemogućavaju efikasnost drugih preparata

Ako vaša koža nije lepo očišćena, serumi i kreme koje koristite pre spavanja neće imati efekta, što znači da ćete ponekad uzalud koristiti veoma skupe kozmetičke preparate.

Mogu da izazovu pojavu akni

Umesto da uklone bakterije sa vašeg lica, vlažne maramice ih duže zadržavaju na njemu, zbog čega može doći do pojave ili povećanja broja akni. Stoga ako imate problem sa aknama, umesto vlažnih maramica koristite serume za čišćenje lica.

Sadrže opasne supstance i mogu dovesti do alergijske reakcije

Vlažne maramice, ma koliko to čudno zvučalo, prave se od materijala i sastojaka koji mogu imati veoma štetna dejstva po vašu kožu, kao što su alergija ili, čak, kožna infekcija. Vlažna sredina je idealna za razvoj bakterija, a paket vlažnih maramica mora da ostane čist. Zato proizvođači koriste mnogo konzervansa i to u visokom procentu, a on može da ošteti kožu i izazove alergijske reakcije. Takođe, konzervans koji se zove metilisotiazolinon (ili skraćeno MI) i koji je sastojak većine maramica može da dovede do crvenog osipa, pojave plikova i otoka. Eksperti veruju da je ovaj konzervans jedan od glavnih uzroka dermatitisa. Osim toga, i parfemi koji se nalaze u ovim maramicama su jedni od glavnih izazivača alergija.

Nisu biorazgradive

Samo neke maramice za čišćenje lica su stopostotno biorazgradive, dok sa ostalima to nije slučaj. Zato vodite računa da uvek birate one koje su biorazgradive i nikako ih ne bacajte u WC-šolju.

Pinterest

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike