Posle bure koju je podigla fotografija s Kamalom Haris, „Vog“ promenio naslovnicu

20.01.2021

16:05 >> 12:42

0

Autor: Z. A.

Modna biblija osluškuje javnost

Posle bure koju je podigla fotografija s Kamalom Haris, „Vog“ promenio naslovnicu
Copyright Profimedia

Američko izdanje najutjicajnijeg modnog magazina na svetu „Vog“ objaviće limitirano izdanje februarskog broja s novom fotografijom novoizabrane potpredsednice SAD Kamale Haris nakon što je originalna naslovnica izazvala brojne negativne reakcije, objavilo je u utorak uredništvo.

Kritičari su se odmah obrušili na fotografiju za štampani primerak izdanja za februar, komentirišući da je loše osmišljena i da se na taj način umanjuju političarkina postignuća kao prve crnkinje izabrane na mesto potpredsednika države.

možda će vas i ovo zanimati

Korisnici društvenih mreža kritikovali su i osvetljenje fotografije na kojoj je Haris odevena u sako, farmerke i patike, istovremeno se pitajući je li uredništvo časopisa namerno odlučilo da joj posvetli boju kože, što su prethodno uradili i sportistkinji Simon Bils.

Takođe, mnogi su se pitali zbog čega je „Vog“ za štampano izdanje izabrao upravu tu fotografiju, a ne onu formalniju koja je korišćena za digitalnu naslovnicu. Na njoj, naime, Harisova pozira u svetloplavom kostimu dizajnera Majkla Korsa ispred zlatne pozadine.

– Nakon ogromnog interesovanja za digitalnu naslovnicu i u skladu s proslavom ovog istorijskog trenutka inauguracije, objavićemo limitirani broj specijalnog izdanja – rekao je portparol „Voga“.

Urednica magazina Ana Vintur bila je prisiljena da brani izbor originalne fotografije koja je početkom meseca kružila internet stranicama.

– Shvatili smo poruku negativnih reakcija na naslovnicu štampanog izdanja – rekla je Ana Vintur, pojasnivši da namera časopisa ni u kom slučaju nije bila „umanjiti značaj neverovatne“ pobede Kamale Haris na izborima te da je originalna fotografija izabrana zbog „pristupačnosti“.

Za „Vašington post“ modni kritičar Robin Givan napisao je da je naslovnica prejednostavna i da se njome novoizabranoj potpredsednici „ne odaje dužno poštovanje“.

čitajte i

Obe fotografije snimio je američki fotograf Tajler Mičel. On je 2018. postao prvi afroamerički fotograf koji je ikada fotografisao za naslovnicu „Voga“, a prva mu je pozirala Bijonse.

Harisova nije javno reagovala, ali njeni izvori bliski američkim medijima rekli su da je i sama iznenađena izborom opuštenije fotografije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tportal.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike