"Kreirati je isto što i disati. Ako ne dišem, onda sam u nevolji." Danas se navršavaju dve godine od smrti čuvenog kreatora Karla Lagerfelda

19.02.2021

15:21 >> 15:37

0

Bio je najplodniji stvaralac na modnoj sceni, a radio je do poslednjeg daha. Ekscentrični umetnik je ogromno bogatstvo ostavio mački Šupet

"Kreirati je isto što i disati. Ako ne dišem, onda sam u nevolji." Danas se navršavaju dve godine od smrti čuvenog kreatora Karla Lagerfelda
Copyright Profimedia

Jedan od najuticajnijih svetskih modnih dizajnera Karl Lagerfeld preminuo je na današnji dan pre dve godine. Umro je u 86-oj godini u Parizu, pošto se nedeljama nije osećao dobro, te propustio nekoliko važnih modnih revija.

Ipak, radio je do poslednjeg daha, a kreativni direktor kompanija “Šanel” i “Fendi,” bio je jedan od najplodnijih stvaralaca na modnoj sceni.

Takođe, Karl je imao i sopstveni brend za koji je neumorno stvarao kolekcije, a koliko je bio privržen poslu najbolje svedoči rečenica – Kreirati je isti što i disati. Ako ne dišem, onda sam u nevolji.

Pročitajte još

Pored mode njegova velika ljubav bila je mačka Šupet kojoj je, prema pisanju medija, ostavio svoju imovinu u vrednosti od oko 200 miliona dolara.

Decenijama je diktirao trendove, bio je izuzetno cenjen u svetu mode, kao i među svetskim zvezdama koje su se utrkivale da ponesu njegove kreacije.

Ovaj modni genije godišnje je lansirao gotovo 20 kolekcija za pomenute brendove, a njegova velika ljubav bila je i fotografija – često je sam pravio fotografije za Šanelove kampanje i kataloge, a mnoge od njih su završile i u prestižnim magazinima, čak i na izložbama u umetničkim galerijama. Nemac je bio i mag marketinga – sam je bio svoj PR, a pošlo mu je za rukom da savetuje brojne popularne kompanije i bude njihovo zaštitno lice.

Prezirao je društvene mreže, a pogotovo selfi fotografije.

Profimedia

Rođen je kao Karl Oto Lagerfeldt u Nemačkoj, 1933. godine u imućnoj porodici. Kasnije je izbacio je „t” iz prezimena kako bi „zvučalo komercijalnije”.

I kao dete je bio ekscentričan, pa je živeo u svom svetu. Ogroman uticaj na njega imala je majka koja je bila veoma stroga, ponekad i surova žena, ali je upravo ona podstakla i uticala na razvoj Karlove karijere i njegove brojne bitne odluke.

Kao tinejdžer emigrirao je u Pariz gde se zaljubio u njihove manire, mentalitet, način života… Tamo se zaposlio kao pomoćnik modnog kreatora Pjerta Balmana, a zatim je tokom 60-tih počeo da radi za Fendi i Kloe.

Deset godina nakon smrti Koko Šanel, 1983, počeo je dugu karijeru u firmi koju je ona osnovala. A već sledeće godine osnovao je sopstveni brend.

Profimedia

U poznim godinama je razvio osobeni stil – tamna odela, konjski rep i naočare za sunce.

-Kad je o meni reč, karneval u Veneciji traje cele godine rekao je svojevremeno o svom izgledu, koji je zaista bio pomalo karnevalski i podsećao je na aristokratu iz 18. veka.

-Izgledam kao karikatura sebe samog i to mi se dopada.

Koliko je njegov pogled na modu bio jednostavan, svedoči i njegov recept za dobar stil – Isto je i za muškarce i za žene: bela košulja, farmerke i jaknica – bilo kakva, blejzer ili bilo koja… To su tri osnovne stvari, zajedno sa majicom kratkih rukava. To je sve što je ikome potrebno, bez obzira na pol… Neću vam reći: Potrebna vam je koktel haljina – u životu više i nema toliko koktela.

1973. godina Karl Lagerfeld, Profimedia

Nemac je u životu imao samo jednu, ali ogromnu ljubav, sa francuskim aristokratom i boemom Žakom De Bašerom, sa kojim je proveo 18 godina, sve do Bašerove smrti 1989. godine. Toliko ga je voleo da mu je oprostio i prevaru sa kolegom Iv Sen Loranom.

Pročitajte još

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike