Udahnite duboko: Od meteorita i sluzi puža do ligamenata krava - nećete verovati od kojih se sve sastojaka proizvodi kozmetika

06.03.2021

13:45 >> 12:10

0

Autor: Z. A.

Rimljani su od životinjske masti pravili kreme, a jedna Italijanka je puderom za lice ubijala muškarce

Udahnite duboko: Od meteorita i sluzi puža do ligamenata krava - nećete verovati od kojih se sve sastojaka proizvodi kozmetika
Copyright Pexels

Istorija nam govori da su žene odvajkada uživale u svojoj lepoti i nastojale da je akcentuju. Poznato je da se prva kozmetika koristila još u drevnom Egiptu, oko 10.000 godina prije Hrista. Egipćani, koji su bili poznati po higijeni, za svoje prepoznatljivo iscrtavanje očiju koristili su kajal ili kohl, crni preparat čiji sastojci imaju i lekovita svojstva.

možda će vas i ovo zanimati

Grkinje su farbale kosu, koristile parfeme, a pomoću belog olova posvetljivale su lice. Rimljanke su koristile i senke za oči, britvice i kreme za depiliranje, a arheolozi su 2003. na obalama reke Temze našli verovatno najstariju kremu za lice, koju su pre 2.000 godina koristile upravo Rimljanke. Krema je toliko sačuvana da se u njoj još vide otisci prstiju, a po sastavu je od životinjske masti, skroba i minerala kasiterita, piše 24sata.hr.

Žena koja je šminkom ubijala muškarce

Tokom srednjeg veka Katolička crkva je ulepšavanje lica proglasila grehom, ali to nije zaustavilo žene. Od 16. do 18. veka i dalje je bilo poželjno posvetljivati lice, a koristio se i crveni oker kao rumenilo. Zahvaljujući Kinezima, od 17. veka počinju da se koriste i četkice za zube. Tokom 18. veka čupale su se obrve, bojile u crno, a neko vreme na lice su se lepile veštačke obrve napravljene od mišje dlake.

Ali uverljivo najbizarnija priča dolazi iz Italije, gde je u 17. veku živela prava fem fatal. Đulija Tofana tvrdila je da proizvodi kozmetički preparat za lice, ali zapravo reč je bila o smrtonosnom prahu. Tofani su se javljale žene koje su želele da ubiju muža, a činile su to tako što bi ovaj prah bez mirisa i ukusa nanele na obraze. Kad bi ih muškarac poljubio u obraz, u organizam bi uneo smrtonosne doze arsena, olova i otrovne biljke velebije. Tako je Đulija pomogla oko 600 žena da izvrše ubistvo svojih muževa, koji su nedeljama polako umirali ne znajući zašto, ali imajući dovoljno vremena da napišu testament.

Pixabay

Industrija kozmetike danas

Sve do 1909. šminka je bila namenjena eliti, pozorištu i filmskim setovima, a onda je poljski kozmetičar Maksimilijan Faktorovic (poznat i kao Maks Faktor) otvorio prvu prodavnicu kozmetike u Los Anđelesu. Danas je industrija kozmetike vredna oko 532 milijarde dolara, sofisticirana proizvodnja usavršena je do poslednjeg detalja, a poreklo nekih sastojaka u kozmetici moglo bi vas iznenaditi.

Ekstrakt meteorita

Najegzotičniji sastojak kozmetike mogao bi biti ekstrakt meteorita, s obzirom na to da mu je poreklo iz svemira. Ovaj ekstrakt koristi se u skupim kremama zato što sadrži kalcijum, gvožđe i magnezijum, te minerale i komponente koji su nepoznati na Zemlji. Njegova svrha je podmlađivanje kože.

Plinovi izobutan i propan

Plin izobutan koristi se u kozmetičkim preparatima kao što su kreme. Propan se neretko nalazi u raznim sprejovima kao potisni plin, a moguće je pročistiti ga do vrhunskog kvaliteta bez mirisa, tako da se koristi u kozmetičkim industrijama.

Profimedia

Puževa sluz

Puževa sluz sadrži mucine, grupu proteina bogatih amino-kiselinama s jakim kapacitetom zadržavanja vode, a dodaju ih u kreme i losione za kožu. Puževa sluz popularan je sastojak u korejskoj kozmetici, a istraživanja su pokazala da pomaže u formiraju kolagena i elastina, te pri hidrataciji kože.

Kolagen

Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu i pripada strukturnim belančevinama. Važan je gradivni deo kože, mišića, zglobnih hrskavica i svih vezivnih tkiva. Zato se kolagen životinjskog porekla stavlja u dodatke prehrani ili u kozmetičke preparate. Ali znate li kako se dobija? Kuvanjem kože, kostiju i ligamenata krava, svinja ili riba.

Aktivni ugalj

Poznat kao sastojak koji uklanja toksine iz kože, aktivni ugalj postao je pravi hit u kozmetičkoj industriji 2016. godine. Aktivni ugalj se koristi u kremama, vlažnim maramicama za skidanje šminke, sapunima, maskama za lice ili u pastama za izbeljivanje zuba.

Kozmetička industrija neprestano se razvija i na tržištu se redovno pojavljuju novi trendovi. Tako ste možda čuli za kozmetiku koja sadrži pčelinji otrov, razne alge, jaja ili ulja semenki. I dok neki od sastojaka nemaju snažno naučno zaleđe, drugi su tokom duge istorije opravdali svoju svrhu.

Pexels

možda će vas i ovo zanimati

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike