Veštačka inteligencija u službi našeg zdravlja: Gugl stvorio aplikaciju koja pomaže u prepoznavanju stanja kože

19.05.2021

13:45 >> 12:36

0

Autor: I.K.

Gugl kaže da na njegovom pretraživaču svake godine postoji oko 10 milijardi pretraživanja za probleme kože, kose i noktiju

Veštačka inteligencija u službi našeg zdravlja: Gugl stvorio aplikaciju koja pomaže u prepoznavanju stanja kože
Profimedia

Kompanija Gugl predstavila je novu alatku koja koristi veštačku inteligenciju za pomoć u uočavanju stanja kože, kose i noktiju, na osnovu slika koje su postavili pacijenti.

Probna verzija “pomoćnog alata za dermatologiju”, predstavljena je na godišnjoj konferenciji programera tehnološkog giganta, a trebalo bi da bude lansirana do kraja godine, piše BBC.

Alatka može da prepozna 288 stanja kože, ali nije dizajnirana da bude zamena za medicinsku dijagnozu i lečenje, poručuju iz kompanije.

Za razvoj alatke bilo je potrebno tri godine, a usavršavana je na skupu podataka od 65.000 slika dijagnostikovanih stanja, kao i na milionima slika na kojima se vide tragovi zbog kojih su ljudi bili zabrinuti, na hiljadama slika zdrave kože u svim nijansama i tonovima.

Bazirana je na prethodnoj Guglovoj alatki za prepoznavanje simptoma kancera i tuberkuloze.

Pored upotrebe slika, aplikacija takođe zahteva da pacijenti odgovore na niz pitanja na mreži.

Stručnjak za rak rekao je da bi napredak ove alatke mogao da omogući lekarima u pružanju boljeg tretmana pacijenata.

Trenutno nijedna od ovih alatki nije odobrena kao alternativa dijagnozi kod ljudi.

Gugl kaže da na njegovom pretraživaču svake godine postoji oko 10 milijardi pretraživanja za probleme kože, kose i noktiju.

Dermatološki asistent još nije dobio potvrdu američke Agencije za hranu i lekove (FDA), iako je slična aplikacija britanske kompanije ranije odobrena da se koristi u dijagnozi raka pluća.

pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi