Bikini slavi 75. rođendan: Za promociju angažovana striptizeta, dugo bio na meti "zaštitnika morala"

05.07.2021

15:50 >> 11:51

0

Iako se muškarcima odmah dopao, dugo je bio zabranjen, čak ni Vogue nije želeo da objavljuje fotografije dama u bikiniju. Ursula Anders mu je definitivno otv

Bikini slavi 75. rođendan: Za promociju angažovana striptizeta, dugo bio na meti "zaštitnika morala"
Copyright Profimedia

Danas je sastavni deo garderobe svake pripadnice lepšeg pola, a pre 75 godina izazvao je pravi skandal. Kada je jedan pariski inženjer 1946. godine predstavio “skandalozan” kupaći kostim za dame, bikini, koji je na plaži i bazenu zapravo više otkrivao nego skrivao, podigao je na noge deo javnosti, takozvane “zaštitnike morala”.

Zbog svojih dimenzija i toga što je više otkrivao nego što je skrivao bikini je izazvao ozbiljne polemike. Zato njegov izumitelj, mašinski inženjer Luj Rear, uopšte nije mogao da pronađe profesionalni model koji bi pristao da na sebe obuče njegovu kreaciju, već je za prezentaciju svog novog kupaćeg kostima 5. jula 1946. godine morao da angažuje striptizetu Mišlen Bernardini.

Profimedia

Izuzev kontroverzi koje su pratile njegov izgled, postoji još jedna koja se tiče samog imena. Kako se navodi, ime bikini daleko je od slučajnosti.

Samo četiri dana ranije su Amerikanci izveli prvi atomski test na pacifičkom ostrvu Bikini.

Tamo je detonirana atomska bomba od 23 kilotone, ali efekat koji je imao novi kupaći kostim iz Pariza na čitavu svetsku javnost je bio, moglo bi se reći, i veći od te atomske bombe.

Profimedia

Samozvani “čuvari morala” su bili zaprepašteni, jer su smatrali da pristojna žena, tek godinu dana nakon kraja Drugog svetskog rata, treba da nosi suknju, a ne tako besramno da pokazuje svoje čari, piše Dojče Vele.

Bez obzira što je kreacija odmah izazvala ogromnu pažnju, a naročito se dopala muškarcima, bikini je još dugo bio “zabranjena zona”. Čak ni čuvena modna biblija “Vogue”, za koju je poznato da ide korak ispred vremena, još dugo nije želela da objavi fotografije modela u takvim “besramnim” kostimima.

Ipak, to nije smetalo pojedinim poznatim damama da ponesu bikini, među kojima su bile slavne lepotice Merilin Monro i Brižit Bardo.

Ursula Anders, Profimedia

A sudbinu bikinija definitivno je zapečatila Ursula Anders i njena kultna scena u filmu o najpoznatijem tajnom agentu.

U bioskopima se 1962. godine pojavio prvi film o o legendarnom britanskom agentu Džejmsu Bondu “Doktor No”, kada je za mnoge najnapetiji prizor bio kada Ursula Andres izlazi iz vode samo u belom bikiniju.

Taj momenat će u modnu istoriju ući pod nazivom “Dr. No bikini”, čime su konačno otvorena vrata tom oskudnom kupaćem kostimu.

Fascinacija bikinijem, međutim, nije prestala ni kasnije, te tako u osamdesetim i devedesetim godinama vrhunac neke modne revije nije bila venčanica, nego bikini i moda za plažu, a manekenke su se otimale za njegovo nošenje.

Elizabet Harli, Profimedia

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike