Modna parada nacija na Olimpijskim igrama: Naši olimpijci u 80 kombinacija srpske trobojke

22.07.2021

11:10 >> 11:13

0

Živopisne uniforme sportista s potpisom svetskih dizajnerskih kuća

Modna parada nacija na Olimpijskim igrama: Naši olimpijci u 80 kombinacija srpske trobojke
Copyright ATA Images

Predstojeće Olimpijske igre u Tokiju postale su najkontroverznije izdanje u istoriji olimpijskog pokreta, pre svega zbog pandemije koja ne posustaje.

Letnje igre u Tokiju svečano će biti otvorene sutra, kada će sportisti sa svih kontinenata marširati iza svojih nosilaca zastava, i kada će se nesumnjivo otvoriti i debata o garderobi koju nose.

Pročitajte još

Izgled uniformi učesnika na Olimpijskim igrama je svojevrsna hrana za društvene medije, a sve počinje od, satima duge, Parade nacija, ukazuje agencija AP.

Srpski olimpijci će na Igrama u Japanu nositi opremu poljskog brenda 4F, kao i na prethodnim Igrama u Riju 2016. godine.

ATA Images

Olimpijsku kolekciju za naše sportiste kreirao je 4F dizajnerski tim koji čini 20 ljudi. Čitava kolekcija bazirana je na nacionalnim motivima i bojama Srbije, u skladu sa najnovijim modnim trendovima i tehnologijama. Imajući u vidu da se Igre održavaju u Japanu, u izradi kolekcije korišćeni su i motivi zemlje domaćina.

Zanimljivo je da se kolekcija sastoji od 80 kombinacija boja i desena, a njene osnovne boje inspirisane su srpskom nacionalnom zastavom, koristeći vatrenocrvenu, intenzivno plavu i čisto belu boju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 4F official account (@4f_official)

Vojčeh Harus, glavni dizajner kolekcije „Tokio 2020“, istakao je da je pri dizajniranju opreme za srpske olimpijce tim kompanije OTCF (brend 4F) imao sve vreme na umu posebne vremenske uslove koji će vladati u glavnom gradu Japana.

Kolekcija se sastoji od četiri linije: svečane uniforme za ceremoniju otvaranja, opreme za trening, opreme za slobodno vreme i svečane opreme za ceremoniju dodele medalja. Kolekcija je upotpunjena velikim brojem dodataka, uključujući patike, naočare za sunce, kape, torbe, rančeve i peškire, prenosi Olimpijski komitet Srbije.

ATA Images

Česi će tradicionalno nositi indigoplavu uniformu, kišobrane i neonskoplave „velington“ čizme, dok će izraelski sportisti imati prozirne najlonske jakne sa ogromnim džepovima.

Istovremeno, modna kuća „Emporio Armani“ opremila je italijanski tim trenerkama koje sadrže reinterpretaciju izlazećeg sunca u Japanu, i to u bojama italijanske zastave: crvenoj, zelenoj i beloj.

Australijski sportisti će se pojaviti u blejzerima boje peska. Za završnu ceremoniju, Kanađani su se konsultovali s kućom „Levi’s“, koja je kreirala „kanadijan taksido“ – jakne od džinsa, na kojima će biti ispisani japanski grafiti.

Japanske uniforme biće slične onima iz 1964. godine, kada je Tokio takođe bio domaćin. Jakne su im tada bile crvene, a pantalone bele boje, dok će ove godine biti obnuto.

Profimedia

Meksički olimpijski komitet je organizovao nacionalno glasanje između tri dizajna koja je kreirao „Haj lajf“. Pobedio je dizajn inspirisan živopisnim jaknama iz Oaksake, sa tradicionalnim vezom naroda Zapoteka.

Stvari su, međutim, nekada bile mnogo jednostavnije za sportiste, posmatrano u modnom smislu.

Naime, u početku nije bilo Parade nacija, niti ceremonije otvaranja u takvom obliku. Sportisti su nosili šta god su izabrali, često hodajući sa opremom iz svojih sportova.

– U ranim danima to nije bilo ništa posebno – rekao je Dejvid Valečinski, član izvršnog odbora i bivši predsednik Međunarodnog društva olimpijskih istoričara.

– Ljudi bi jednostavno došli. Ako bi tim želeo da se oblači podjednako, onda bi tako i učinili – rekao je on.

Uostalom, navodi AP, na samom početku odeća nije ni bila obavezna. Sportisti drevne Grčke često su se takmičili potpuno nagi. U moderna vremena, međutim, parada uniformi često odaje počast zemlji domaćinu, tradicijama i patriotizmu.

Ove godine pandemija koronavirusa je donela još jedan novi element, a to su maske.

Alison Braun, koji vodi olimpijski podkast, kaže da nije nimalo lako nadmašiti u odevanju neki olimpijski tim, čak ni onaj na Paraolimpijskim igrama.

– Odeća mora da se prilagodi svim tipovima tela. Pomislite na vitke gimnastičare, nabijene dizače tegova i izdužene košarkaše. Odeća mora da prenese neku poruku o svojoj zemlji, da oda počast domaćinu, da bude ozbiljna zbog svečanosti, ali i dovoljno praktična da bi se sportisti osećali udobno u njoj stojeći satima po vrućini – kaže Braun.

Tim američkih sportista je i ove godine ostao odan dizajneru „Ralfu Lorenu“, što znači da će sportisti na ceremoniji otvaranja nositi plave, a na ceremoniji zatvaranja bele farmerice.

Braun nije impresionirana izgledom američkog tima.

– Amerikanci su ostali verni istom dizajneru, Ralfu Lorenu, što znači da će ponovo, kao i godinama ranije, izgledati kao da su upravo sišli sa jahte. Avaj – kaže ona.

– Pored toga, očekuje se da u Tokiju bude veoma toplo. Džins, štrikani top, šal i blejzer? Ko želi da nosi teksas na takvu vrućinu i vlažnost? – kaže Braunova.

Čitave prodajne kolekcije organizovane su oko onoga što će sportisti nositi na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara.

– To je veliki trenutak za brendove da bi pokazali svoj timski duh i svoje inovacije u novim tehnologijama – kaže Ted Staford, direktor za modu u “Men’s helt” magazinu i direktor „Eskvajera“.

Primer za to je uređaj za rashlađivanje ispod bele jakne od džinsa koju je za američkog nosioca zastave kreirao Ralf Loren.

– To je svetska scena i ona određuje ton. To je više nego šou visoke mode – kaže Staford.

Olimpijske igre će biti i poslastica za „modnu policiju“, prenosi Tanjug.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike