Tekstil budućnosti: Materijali za najlepše haljine praviće se od pirinča, pšenice i šećera

30.07.2021

14:20 >> 14:49

0

Naučnici u službi očuvanja životne sredine

Tekstil budućnosti: Materijali za najlepše haljine praviće se od pirinča, pšenice i šećera
Copyright Printscreen

Priroda je ugrožena iz različitih razloga, pa tako i svaka proizvodnja ima loš uticaj na nju. Nova studija predlaže saradnju i inovacije modne i prehrambene industrije, što bi omogućilo razvoj tekstila nastalog po načelima održivosti i ekologije.

Predviđa se da će tržište održivog tekstila za oko pet godina biti vredno 500 milijardi dolara, te će se veoma često pojavljivati neke inovacije na tom polju.

Pročitajte još

Nedavna studija, koja je sprovedena u južnoj i jugoistočnoj Aziji, otkriva mogućnosti stvaranja tekstila od ostataka hrane, odnosno njene proizvodnje.

Napravili su analizu velikih količina poljoprivrednih ostataka u osam zemalja: Bangladešu, Kambodži, Indiji, Indoneziji, Pakistanu, Šri Lanki, Tajlandu i Vijetnamu. Istraživanje se usresredilo na deo Azije koji je poznat po proizvodnji useva i tekstila.

Pixabay

Kako je u izveštaju istaknuto, današnji standardni procesi proizvodnje tekstila imaju katastrofalan uticaj na životnu sredinu. Naime, više od 60 odsto materijala za odeću opterećuje prirodne resurse zbog nekontrolisane, neodržive proizvodnje.

S druge strane, i prirodna vlakna, poput pamuka, drugog najkorišćenijeg tekstilnog materijala, oslanjaju se na intenzivnu agrohemijsku potrošnju i velike količine potrošnje vode.

U skladu sa tim, studija pokušava da pronađe neko treće rešenje, koje se oslanja na ostatke iz proizvodnje hrane, odnosno nusprodukte poljoprivrede.

Istraživači su proučili više od 40 useva i zaključili da bi tekstil mogao da se proizvodi iz proizvodnje pirinča, pšenice, banana, šećerne trske i ananasa.

Pixabay

Trenutno se otpaci iz proizvodnje, odnosno obrade spomenutih biljaka, rešavaju masovnim spaljivanjem, ali ono uzrokuje veliko zagađenje vazduha, piše “Sustainable brands”.

Protokoli u proizvodnji odeće, koji su ekološki i održivi, sve češće intrigiraju stručnjake širom sveta, pošto prekomerna proizvodnja tekstila uveliko zagađuje prirodu.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike