Da li znate zašto su sve Jugoslovenke nosile kombinezon?

09.12.2022

15:16

0

Autor: Z. A.

Ukoliko ne znate šta je kombinezon, jasno je da ste mladi

Da li znate zašto su sve Jugoslovenke nosile kombinezon?
Elizabet Tejlor u filmu Mačka na usijanom limenom krovu - Copyright Profimedia

Možda je mlađim generacijama prva asocijacija kada čuju reč „kombinezon“ ski-staza i termo odelo za skijanje ili pak poslednjih godina popularni kombinezoni, malo starijim generacijama, čak i onim mališanima iz SFRJ, nešto drugo na um pada.

Kombinezon je komad donjeg veša koji je svaka žena u SFR Jugoslaviji imala i rado nosila. Iako su danas i žensko telo i ženska moda mnogo drugačiji i kombinezoni se pominju tek ponekad, kad se u modu vrati nigliže haljina, a ko ne zna o čemu govorimo, u kratkim crtama: to je ono parče svilenog odevnog predmeta sa čipkom koju bi žene oblačile preko brushaltera i gaćica, a ispod haljine ili suknje u kombinaciji s košuljom.

I to iz nekoliko razloga:

Moda

Tih davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka kombinezon je bio svilen, čipkast i divan. Žene su želele da ga imaju u raznim bojama i varijacijama. Lepo skrojen, kombinezon bi prosto milovao njihovu kožu, a sve što je dolazilo preko njega nije bilo ni važno.

Profimedia
Salma Hajek u kombinezonu

Estetika

Kombinezon nije imao samo higijensku funkciju, već i estetsku. Kada žena obuče kombinezon, ne treba da se brine da li joj je haljina ili košulja providna i da li joj se ocrtava salce na leđima ili bokovima jer se brusthalter i gačice usecaju. Dovoljno je bilo da obuče kombinezon i problem bi bio rešen.

Profimedia
Džejn Mensfild u negližeu

Praktičnost

Često su suknje i haljine pravljene od sintetičkih materijala pa je kombinezon sprečavao da se „zalepe“ za noge. Osim toga, haljine i suknje se tih godina nisu prale svaki čas, zbog nedostatka mašina za veš, pa je lakše bilo oprati kombinezon nego celu odevnu kombinaciju.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike