„Jovanka u boji“ na 50. Beogradskoj nedelji mode: Prva dama Srbije pokroviteljka revije posvećene prvoj dami SFRJ na Dan republike

30.11.2022

10:29

0

Autor: Z. A.

Na reviji su 23 dizajnera sa prostora nekadašnje Jugoslavije predstavili kreacije inspirisane otmenošću i elegancijom nekadašnje prve dame, a sašivene od materijala koje je Jovanka dobijala na putovanjima s Titom

„Jovanka u boji“ na 50. Beogradskoj nedelji mode: Prva dama Srbije pokroviteljka revije posvećene prvoj dami SFRJ na Dan republike
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Pod pokroviteljstvom prve dame Srbije Tamare Vučić, supruge predsednika Aleksandra Vučića, a u okviru jubilarnog, 50. izdanja „L’Oreal Fashion Weeka“, u Palati „Srbija“ 29. novembra – na Dan republike SFRJ – održana je revija „Jovanka u boji“, kao omaž Jovanki Broz, prvoj dami Jugoslavije.

Publika je imala priliku da uživa u kreacijama 23 dizajnera iz Srbije i republika nekadašnje Jugoslavije inspirisane otmenošću i elegancijom nekadašnje prve dame, koja je svojevremeno bila pokretač i predstavnik domaće modne industrije – revija „Jovanka u boji“ svojevrsni je omaž Jovanki Broz, nekadašnjoj prvoj dami SFR Jugoslavije i njenom stilu oblačenja.

Uživala je da nosi kreacije tada vodećih modnih kreatora poput Mirjane Marić i Aleksandra Joksimovića.
Prva drugarica i dama Jugoslavije ostavila je vredan modni testament – kolekciju koja se sastoji od preko 3.000 odevnih predmeta, aksesoara i ilustrativnog materijala: skica modnih dizajnera, korespodencije sa njima, modnih časopisa i uzoraka tkanina, veza i ukrasa.

Posebnu vrednost kreacijama prikazanim na reviji daje činjenica da su sašivene od originalnih materijala koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima sa drugom Titom.

Zato veliku zahvalnost organizator duguje porodici Jovanke Broz koja je ustupila ove materijale kreativcima iz svih krajeva bivše Jugoslavije – Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije – koji su sada, devet godina posle njene smrti, pretočil u savremene kreacije.

Izložba "Jovanka Broz-u boji" Promo/RTS
 

Maja Nedeljković Davidovac, modni dizajner i kostimograf, učesnica Beogradske nedelje mode i koautor izložbe „Jovanka Broz u boji“, koja je održana pre godinu dana u holu RTS, izjavila je da je revija „Jovanka u boji“ omaž Jovanki Broz, jedinstvenoj ličnosti u našoj istoriji i njenom modnom stilu, a izbor datuma i prostora za reviju je takođe simboličan. Modele su za ovu priliku dizajnirali kreatori iz bivših republika.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Publika je u Palati Srbija sinoć je videla modele 23 dizajnera iz republika bivše Jugoslavije i na jednom mestu okupila najznačajnija imena regionalne modne scene, a to su: Ana Ljubinković, Aleksandra Lalić, Boris Ćalić (CG), Budislava, Dejana Momčilović, Dragana Ognjenović, Elfs (HR), Igor Todorović, Lidiya Georgieva & Zavar Design (NMK), M. Fiction (SLO), Marina Banović (CG), Marko Feher (BIH), Nataša Šarić, NEO Design by Nevena Ivanović, Peđa Nerić, Petja Zorec (SLO), Predrag Đuknić, SestreS, Sonja Krstić, Tamara Radivojević, Valentina Obradović, Vesna Kracanović i Vlada Savić.

Pomenuti umetnici dizajnirani od originalnih tkanina koje je Jovanka Broz dobijala na brojnim putovanjima prikazali su oko 40 unikatnih modela, a veliku zahvalnost organizator revije Beogradska nedelja mode duguje porodicama Budisavljević i Aleksić, naslednicima Jovankine zaostavštine, koje su ustupile ove materijale kreativcima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike