Preminuo Isej Mijaki: Jedan od najcenjenijih svetskih dizajnera napustio nas je u 85. godini

09.08.2022

13:51

0

Autor: D. R.

Slavni jašanski kreator umro je od raka jetre

Preminuo Isej Mijaki: Jedan od najcenjenijih svetskih dizajnera napustio nas je u 85. godini
profimedia-0712878105 - Copyright Profimedia

Japanski modni dizajner Isej Mijaki, poznat po plisiranim kreacijama koje se nikad ne gužvaju, ali kao kreator crnih rolki koje je uvek nosio Stiv Džobs, preminuo je 5. avgusta u 85. godini, prenosi "Rojters".

Mijaki je rođen u Hirošimi 1938, preživeo je i napad atomske bombe koja je bačena na njegov rodni grad dok se nalazio u školi, ali nije voleo da priča o tom događaju, jer nije hteo da ostane upamćen kao "dizajner koji je preživeo bombu".

- Kad zatvorim oči, još uvek vidim stvari koje niko ne bi trebalo da iskusi. Pokušao sam, neuspešno, da ostavim to iza sebe, razmišljajući o stvarima koje se mogu stvarati, a ne razarati, koje unose lepotu i radost. Naginjao sam ka polju modnog dizajna jer je to moderan i optimističan kreativni format - napisao je svojevremeno za "Njujork Tajms".

Profimedia
 

Nakon studija grafičkog dizajna u Tokiju, studirao je modni dizajn u Parizu i radio za slavne, Gaja Larošea i Huberta de Živenšija. 1970. vratio se u Tokijo i osnovao svoj modni studio.

Osamdesetih je utemeljio svoju prepoznatljivu liniju plisiranih komada "Pleats, Please" koji daju beskonačnu slobodu pokreta, jer se ne gužvaju, a tkanine je oblikovao stavljajući ih između dva sloja papira i pod vruću presu i tako dobio prepoznatljive i inovativne materijale i forme.

Karijera čuvenog dizajnera trajala je duže od pola veka, a trag u svetskoj modi ostavio je kreacijama inspiriranima tehnologijom i parfemima. Njegovi modeli smatraju se sasvim revolucionarnim, a ostaće upamćen i kao kreator čuvenih crnih džempera koje je nosio Stiv Džobs. Suosnivač Epla Stiv zamolio je dizajnera da kreira legendarne džempere i on ih je navodno napravio 100, po ceni od 175 dolara.

Profimedia
 

Njegov brend se proširio na široki spektar odeće i modnih dodataka, a Mijaki je još 1997. otišao u penziju kako bi se posvetio istraživanju.

Preminuo je 5. avgusta 2022. od raka jetre, a sahrana je održana u prisustvu članova porodice. Sledeći njegovu želju, neće biti organizovana nikakva javna ceremonija, prenosi "France 24".

Ostaće upamćen po stvaranju stila koji je bio visokotehnološki, ali praktičan i udoban, i po tome što je bio značajan ne samo japanskoj modnoj industriji - već i na globalnoj modnoj pisti.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike