Leto još traje: Osam jednostavnih trikova zbog kojih će vaše noge izgledati savršeno

30.07.2022

14:09

0

Autor: D. R.

Suvo četkanje nogu, piling, hidratacija, nekoliko laganih vežbica - ništa teško, ništa skupo

Leto još traje: Osam jednostavnih trikova zbog kojih će vaše noge izgledati savršeno
Ilustracija - Copyright Profimedia

Kao što je svakom delu tela potrebna pažnja, tako je i našim nogama potrebno vreme i rad. Posebno tokom letnjih meseci kada se izlažemo suncu, moramo biti posebno oprezni.

Na primer, ne možete zaboraviti da nanesete kremu za sunčanje ili pijete puno vode, jer će vam noge izgoreti i koža će dehidrirati.

Postoje i drugi saveti i trikovi koji će koristiti vašim nogama, ne samo tokom leta, već i tokom cele godine.

Pred vama je osam saveta koji će vam pomoći da očuvate zdravlje i lepotu stopala i nogu.

1. Kako se pravilno brijati

Pošto je pogrešna tehnika brijanja jedan od razloga za pojavu crvenih bubuljičica na nogama, važno je zapamtiti nekoliko pravila kako da izbegnete ovu iritaciju. Koristite zaista oštar brijač. Ako brijač koji koristite povlači dlake na telu tokom brijanja, vreme je da ga zamenite. Upotreba tupih brijača oštećuje kožu, povećavajući mogućnost iritacije.

Profimedia
 

Obavezno omekšajte dlačice pre brijanja. Istuširajte se toplom (ne vrućim) vodom da biste hidratizirali kožu. Koristite hidratantnu kremu ili gel za brijanje. Ovaj proizvod će pomoći vašem žiletu da lakše klizi. Brijte se u pravcu rasta dlake dugim i ujednačenim potezima. Ne pritiskajte oštricu brijača previše i isperite je vodom nakon svakog poteza.

2. Najbolje je napraviti piling

Naša koža prirodno odbacuje mrtve ćelije kože svakih 30 dana. Ponekad se mrtve ćelije kože ne odvajaju u potpunosti, što dovodi do suvih, ljuskavih mrlja i začepljenih pora. Uklanjanje mrtvih ćelija kože naziva se piling.

Šta koristiti: hemikalije, granulisane supstance, piling za telo, alate za piling, kao što su krpa za pranje od muslina, rukavice, itd. Pokušajte da pomešate pilinge sa zrncima soli. Takođe možete da uradite svoj piling mešanjem taloga od kafe, soli, šećera, meda, mleka. Koliko često to raditi: jednom ili dva puta nedeljno.

3. Istegnite noge da biste izbegli grčeve mišića

Stanite oko pola metra od zida, nagnite se napred ka zidu i stavite podlaktice na njega. Držeći kolena i leđa ispravljena, a stopala na podu, nežno istegnite mišiće listova. Ako bol nije nepodnošljiv, možete pokušati da hodate okolo na petama. U nekom trenutku podignite nožne prste prema kolenu.

4. Kako da proverite da li su visoke potpetice dobre za vaša stopala

Veličina vašeg talusa je zaista ključ za pronalaženje odgovarajućih potpetica za vas. Talus je kost u donjem delu skočnog zgloba koja pomaže vašem stopalu da se kreće gore-dole. Način na koji se kreće određuje visinu koju možete nositi. To znači da su neke žene bolje građene za nošenje potpetica od drugih.

Pexels
 

Da biste proverili koliko daleko se vaš talus može istegnuti, ispružite nogu i opustite stopalo. Ako vam talus ide nadole, to znači da je vaše stopalo prilično fleksibilno i da vam neće biti problem da nosite visoke potpetice. Ako to nije slučaj, možda ćete se osećati udobnije u ravnijim cipelama jer ne zahtevaju mnogo kretanja od stopala i pružaju pravi ugao u odnosu na tlo.

5. Morate često hidrirati kožu

Redovno vlažite noge - posebno nakon brijanja - da biste obnovili vlažnost kože. Bolje je da se odlučite za hidratantne kreme koje ne sadrže konzervanse da biste izbegli moguće neželjene efekte, poput peckanja.

6. Trebalo bi da isprobate suvo četkanje

Suvo četkanje nogu je neophodno za ubrzavanje cirkulacije krvi i uklanjanje mrtvih ćelija kože. Možete to učiniti u pravcu prema gore počevši od stopala ili članaka. Počnite sa mekim, kružnim pokretima, a zatim pređite na duže poteze. U nekim situacijama, četkanje treba izbegavati, na primer u blizini osipa, rana itd.

Šta koristiti: četke sa čvrstim vlaknima.

Koliko često to raditi: pre tuširanja, dva puta nedeljno ili dnevno, izaberite ono što je najbolje za vašu kožu.

Profimedia
 

7. Uradite vežbe za gležnjeve da biste ublažili bol

Sedite na stolicu ili na pod, ili potpuno legnite. Ispružite noge ispred sebe. Povucite nožne prste prema sebi koliko god možete, a zatim ih odgurnite od sebe. Ponovite 10 puta. Uradite ovu vežbu 2-3 puta dnevno.

8. Masirajte stopala teniskom loptom

Sedite u stolicu. Uzmite tenisku lopticu i stavite je ispod desne noge. Držeći kičmu ravnom, počnite da kotrljate loptu ispod stopala, fokusirajući se na luk. Radite ovo 2-3 minuta. Zatim ponovite sa drugom nogom. Ponovite najmanje tri puta nedeljno.

BONUS VIDEO:


 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike