Simbol mode i revolucije: Opet se nosi beretka

26.10.2020

19:34 >> 17:44

0

Savršena je u društvu retro kožnog mantila ili kamel kaputa

Simbol mode i revolucije: Opet se nosi beretka
Copyright Printscreen: Instagram/@misspsychocat

Kad neko hoće da pokaže da je drugačiji, on stavi kapu, ali kada želi da kaže da se ne slaže, onda na glavu navuče beretku. I odmah se oseća kao iz francuskog Pokreta otpora.

MOŽDA ĆE VAS ZANIMATI I: Hajli Boldvin Biber ponela kožni mantil i dobila peticu za stil

Ukoliko vam se učini da svake sezone čujete da je beretka opet u trendu, verovatno ste u pravu, i to zato što nikada nije ni otišla u istoriju. Taj uniseks francuski aksesoar obeležio je stil mnogih umetnika i revolucionara, menjao je vekove, prilike, boje, materijale, ali uvek je predstavljao karakter, stav i slobodu.
Bila je stilski zaštitni znak Hemingveja, Pikasa, Če Gevare, ali Birižit Bardo i Edit Pjaf.

I kad god se oko te kape napravi neki hajp, ona u stil donese onaj šik Francuskinja, o kojem se često piše, a sve žene kažu da se osećaju kao Parižanke kada je stave na glavu.

Istorija i priča o ovoj kapi seže daleko u prošlost, u bronzano doba, kada su ljudi nosili kape veoma slične beretki. Masovno su se proizvodile u 17. u Francuskoj, bile povezane sa radničkom klasom u Španiji, a deo vojne uniforme prvi put postaju krajem 19. veka. Popularisali su je umetnici, dobila je i političko značenje, postala simbol snage, muževnosti i otpora.

Printscreen: Instagram/ @mypetite_frenchie

Poslednji put bila je baš baš moderna 2017, a evo, opet svi pišu o njoj. I ako znate nekog ko nije imao beretku, javite nam. Ona je poput farmerica, bele košulje, male crne haljine… Kapa koja je bar jednom bila deo života svakog od nas.

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Pinterest

Beretka se može nositi na više načina, na čelu, sa strane ili preko cele glave. Odlično ide i uz odela i haljine, a posebnu draž ima u društvu dugačkog kožnog retro mantila.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike