Pet jednostavnih načina koji će vam pomoći da smanjite otečenost lica

04.06.2022

10:26

0

Autor: D. R.

Kombinacija slane hrane, toplog vremena, dugih izlazaka prouzrokuju ne tako lep prizor u ogledalu

Pet jednostavnih načina koji će vam pomoći da smanjite otečenost lica
Ilustracija - Copyright Profimedia

Istina je da žene provode dosta vremena pred ogledalom, ipak primetiti nadutost lica nije uopšte tako prijatno. Žene, u nešto većoj meri nego muškarci, pod uticajem hormona stalno prolaze kroz promene, pa s vremena na vreme primećuju i simptome nadutosti lica. 

Takođe, od slane hrane do dugih izlazaka, pufasto je lice neretko prizor koji nas dočeka ujutro u ogledalu.

Često je uzrok nadutosti lica samo loš san. Spavanje na neudobnim krevetima i neodgovarajućem jastuku može biti jedan od razloga za podbulo lice. Mekani ili suviše tvrdi jastuci, doprinose tome da se ujutru budimo naduveni. Ako ste menjali mesto spavanja, a budite se otečeni, razmislite da li je loš san doprineo vašem stanju.

Pexels
 

- Otečenost je uzrokovana brojnim faktorima. Osim soli i alkohola, oni takođe uključuju spori limfni sistem, nedostatak sna i zapušenost nosa, posebno rokom toplih meseci kada alergije dolaze do izražaja - rekla je poznata kozmetičarka, Ketrin Makenzi Paterson, za Vog.

Visoke vrućine, ali i naš način života i te kako daju podršku otečenosti, međutim uz nekoliko jednostavnih koraka moguće je rešiti i taj problem.

1. Masaža

Masažni pokreti pomažu u podsticanju protoka limfe, što će smanjiti otečenost. Stručnjakinja predlaže bolju masažu područja oko ušiju, kao i oko vilice, pa niz vrat do ključne kosti, gde je više limfnih čvorova. Korišćenje ulja za masažu će ritual učiniti prijatnijim.

Unsplash
 

2. Spavanje na leđima

Zadržavanje tekučnosti tokom noći zapravo je normalna pojava, ali ako je ujutro lice vrlo otečeno, razmislite o promeni položaja, barem neko vreme pre nego što utonete u san. Čovek se tokom noći okreće kako mu odgovara i na to ne možemo previše da utičemo, ali ako možete ležite što više na leđima, to će smanjiti otečenosti. I ne zaboravite - idealna temperatura za spavanje je 18 stepeni, ne više, jer vrućina takođe podstiče otečenost, piše Vog.

3. "Gua sha"

Tehnika masaže koja stiže iz tradicionalne kineske medicine radi se kamenom dinamičnog oblika. Koristi se kao metoda ublažavanja otečenosti i napetosti u mišićima lica i vrata, što ujedno podstiče prokrvljenost i oslobađanje nakupljene tečnosti. Ovaj gedžet je najčešće napravljen od poludragog kamena pastelnih tonova. Opuštajući ritual možete raditi ujutro i uveče.

Unsplash
 

Tu su i roleri koji imaju dršku, a sa svake je strane po jedan kamen. Oni su praktični u danima otečenosti, jednostavno ih rolajte prema gore, pokrenućete cirkulaciju i osvežiti lice. I "gua sha" kamen i roler dobro je držati u frižideru.

4. Krioterapija

Koriste se kockice leda ili kašika koju prethodno treba da ohladite u frižideru ili ledu. Možete koristiti i kriške svežeg, hladnog krastavca.

Ovaj ritual koži daje lagani hladni šok, zbog čega će se pokrenuti metabolizam i cirkulacija, a osim toga hladnoća steže mišiće i otvara pogled.

5. Voda, voda, voda

Natečenost lica će se značajno smanjiti ako podignete nivo vode koju pijete svaki dan.

Pexels
 

Naime, ujutro, tokom dana i uveče dodajte sebi još neku čašu, metabolizam će biti brži i bolji, a to će se videti i na vašem licu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike